Новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НРП) днес официално встъпи в длъжност, предадоха световните агенции и турските медии.

Имамоглу получи мандат за втори път, след като получи такъв след местните избори на 31 март, когато също спечели, отбелязва Ройтерс.

Висшата избирателна комисия днес издаде отново мандат на Имамоглу, с което той официално встъпи в длъжност като кмет на най-големия град в Турция.

След като получи мандата Имамоглу замина за кметството на Истанбул в община Фатих.

В кметството в квартал Сарачхане Имамоглу пое кметския пост от валията на Истанбул Али Йерликая, който бе и. д. кмет на мегаполиса (от 7 май), посочва турската телевизия НТВ.

Истанбул е най-големият град и в Турция, и в Европа, посочи днес Имамоглу пред журналисти, като благодари на "всички войници на демокрацията, които помогнаха да бъде показана волята на народа", информира Анадолската агенция.

Повторението на кметските избори в Истанбул се състоя на 23 юни, след като Висшата избирателна комисия отмени резултатите от изборите на 31 март в Истанбул на базата на възражения на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Екрем Имамоглу спечели повторните избори в неделя с 54,21 процента от гласовете пред съперника си от управляващата партия Бинали Йълдъръм, който получи 44,99 процента подкрепа.