Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Сади Гювен оповести днес резултатите от повторението на изборите за кмет в Истанбул, съобщи турската телевизия НТВ, на която се позова БТА.

Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НРП) получи подкрепата на 54,21 на сто от избирателите в мегаполиса, за Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) са гласували 44,99 процента от гласоподавателите, посочи Гювен. За Имамоглу са гласували 4 741 868 избиратели, а за Йълдъръм 3 935 453 гласоподаватели. Броят на невалидните бюлетини е бил 178 599. 

Това е един от най-големите рекорди за опозицията на избори в последно време, изтъкват наблюдателите. Президентът и председател на ПСР Реджеп Тайип Ердоган понесе една от най-болезнените загуби в своята дълга политическа кариера. Припомнят се неговите думи: "Този, който спечели в Истанбул, печели цяла Турция".

 със сигурност ще трябва да помисли за основните причини за това поражение в Истанбул, за втори път за по-малко от три месеца. Истанбул с неговите 10 милиона гласоподаватели представлява една пета от цяла Турция и всяка политически засилваща се тенденция в този град ще окаже влияние върху останалата част от страната, пише Серкан Демирташ, във в. "Хюриет дейли нюз".

Авторът отбелязва, че победата на Имамоглу в Истанбул в много аспекти наподобява издигането на Ердоган като млад и динамичен политик през 1994 г. като новоизбран кмет на Истанбул. През последните шест месеца Имамоглу доказа, че има мек изказ и е силен, млад, умен, динамичен и спокоен социалдемократ, който същевременно е отворен към всички различни политически и социални групи, коментира Демирташ.