Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заплаши САЩ с "тройна реакция", ако Вашингтон въведе мита върху стоманата и алуминия от ЕС, предаде ТАСС.

В момента приоритетът ни е диалогът на високо равнище, каза Малмстрьом в интервю за неделното издание на германския в. "Франкфуртер алгемайне".

Брюксел залага на продължаване на преговорите, но ако САЩ не се откажат в дългосрочна перспектива и без каквито и да било условия от идеята за въвеждане на мита, Европа ще бъде принудена да вземе мерки, добави еврокомисарят.

Европейската комисия уточни по-рано какво има предвид под "тройна реакция":

  • сезиране на Световната търговска организация (СТО),
  • мерки в подкрепа на европейските производители и
  • налагане на мита за американски стоки, включително изделия на американския стоманодобив, портокалов сок, дънки, уиски и мотоциклети Харли-Дейвидсън (Harley-Davidson).

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей са подчертали готовността на ЕС да защитава търговските си интереси, ако САЩ въведат мита за европейски стоки. Това съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Ден след визитата си в САЩ, където разговаря по темата с президента Доналд Тръмп, канцлерът Меркел разговаря по телефона с Макрон и Мей, като тримата са  били единодушни, че САЩ не бива да използват търговско-икономически мерки срещу ЕС, а Евросъюзът в противен случай трябва да бъде готов решително да защитава интересите си според международния търговски ред, се посочва в изявлението.