За първи път от 1945 г. президент на САЩ не възприема като стратегическа цел силните евроатлантически връзки, заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Не ми се ще да обявя разпадането пред очите ни на изградената с много усилия международна система. Единството ни дава сила да се справяме със световните предизвикателства. Предстоящото този месец заседание на Европейския съвет е добра възможност да покажем единство, добави той.

Тимерманс призова да не се отлагат безкрайно решенията, свързани с миграцията - една от темите на предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС. Той поздрави българското председателство на Съвета на ЕС за усилията за постигане на съгласие по въпросите за предоставянето на убежище. По неговите думи досега ЕС е запазил единството си в преговорите с Великобритания, при промяната на правилата за командироването на работници, при отпадането на роуминга.

От името на българското председателство зам.-министър Моника Панайотова отбеляза, че Европейският съвет ще обсъди въпросите за сигурността и отбраната. Тя отчете напредък в осигуряването на възможности за придвижването на военни сили в ЕС и на устойчивост срещу различни заплахи.

По нейните думи в областта на миграцията се наблюдава широко съгласие по много въпроси, включително за опазването на външните граници. Панайотова добави, че са водени интензивни преговори по време на председателството, но промените в правилата от Дъблин остават трудни. Зам.-министърът добави, че се очаква на предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители да бъдат обсъдени последните събития в областта на международната търговия, както и преговорите с Лондон.

В последвалите изказвания на парламентарните групи Европейската народна партия (ЕНП) коментира, че макар дипломацията и санкциите да работят, невинаги това важи при управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп. Според ЕНП търговското споразумение на ЕС с Канада може да послужи за пример за бъдещи подобни преговори.

Социалистите и демократите упрекнаха италианските власти, че са показали сила за сметка на бременни жени и малки деца в случая с отказа да допуснат до свое пристанище пореден кораб с африкански мигранти. Социалистите поздравиха властите в Испания, издали разрешение на кораба да акостира и порицаха управляващите в Австрия и Унгария заради политиката им на възпрепятстване на миграционните потоци.

Европейските реформатори и консерватори коментираха, че въпросът с миграцията се използва за вътрешнополитически спорове. Според тях от самото начало е било ясно, че квотите за разселването на мигрантите няма да сработят, защото са малко държавите в ЕС, където пришълците искат да отидат.

Групата на АЛДЕ се позова на данни, според които от началото на миграционната криза в Средиземно мореса се издавили 10 000 души. Либералите предложиха ЕП и ЕК да заведат дело срещу Съвета на ЕС за липсата на договореност по промяната на правилата от Дъблин.

Според групата на Зелените липсва политическа воля да се помогне на мигрантите. Според Европейската обединена левица пред крайната десница е разстлан червен килим заради развитието на въпроса с миграцията.

Групата "Европа на народите и свободата" изрази мнение, че единственото решение е здрава ръка и призова изнудването с въпроса с човешките права да престане. Тази политическа група настоя за използването на примера от Австралия за борба с незаконната миграция и за истинска защита на външните граници на ЕС. Трябва да почерпим вдъхновение от Италия и Унгария, липсва само политическата воля, добавиха евроскептиците.