Европейската комисия внесе днес допълнителни уточнения какви мерки за охрана на границите може да финансира, след като Австрия поиска бюджетът на ЕС да осигури два милиарда евро за опазването на българо-турската граница, а еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отговори, че това би довело до липса на средства "за други неща", съобщи БТА.

Държавите от ЕС определят най-добре средства, с които да изпълнят задължението си за защита на границите, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. ЕС е насреща, за да помогне. ЕК финансира множество мерки и действия, които помагат за добрата гранична охрана. Това включва инфраструктура, в това число преносима. ЕК винаги е казвала, че не финансира и не съфинансира изграждането на стени. Това не се е променило, добави той.

За нас няма разлика между "стена" и "ограда", независимо от материалите за изграждането на подобни съоръжения. Държавите са длъжни, независимо от използваната инфраструктура, да направят така, че търсещите спасение в Европа да могат да дойдат и да подадат молба за убежище. Тези въпроси не може да се разглеждат "в черно-бяло". Важното е, че не сме променили виждането си как да подкрепяме държавите да пазят границите, каза говорителят.

Той уточни, че ЕК може да осигури средства за гранично наблюдение, за обзавеждане на ГКПП, за компютърни системи и тяхната поддръжка, за наблюдателни кули.

Снощи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до държавните и правителствените ръководители от ЕС, в които посочи необходимостта от подобряване на охраната на българо-турската граница. Тя добави, че граничната охрана може да бъде подобрена със средства от ЕС, а европейските държави на доброволна основа биха могли да подкрепят опазването на границата между България и Турция.