Европейската комисия съобщи, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна, чието действие изтича днес в полунощ. След края на този срок Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар, се посочва в съобщението.

Заключението на комисията е, че са отпаднали трудностите, изпитвани до неотдавна от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. ЕК и засегнатите държави от ЕС, Украйна и Молдова са се договорили Киев да въведе в следващите 30 дни лицензи за износ на земеделски стоки. От утре украинската страна ще следи износа на четири групи стоки, за да предотврати изкривяване на пазара в съседните държави от ЕС.

ЕК ще се въздържа от налагане на ограничения, докато мерките на Украйна са в сила и работят напълно, се отбелязва в съобщението. Комисията наложи временните ограничения за украинския внос от 2 май, като преди това засегнатите държави бяха въвели едностранни мерки. При въвеждането на европейските мерки на засегнатите страни бяха изплатени обезщетения.

Междувременно Полша обяви, че ще наложи от полунощ удължаване на забраната върху вноса на украинско зърно, след като Европейската комисия реши днес да не предприема такава стъпка.

"Полша ще удължи забраната. Няма да слушаме Берлин, Туск и Вебер", заяви полският премиер Матеуш Моравецки пред агенция ПАП.

"Ще удължим тази забрана (. . .) въпреки несъгласието на Европейската комисия. Ще го направим, защото е в интерес на полския фермер", заяви Моравецки, цитиран от Ройтерс.

Унгария наложи също едностранно забрана на вноса от Украйна на 24 селскостопански продукта, включително на зърното, предаде Ройтерс, цитирайки правителствен указ.

В указа, издаден от унгарското правителство, се налага забрана за внос от нападнатата от Русия съседна страна на 24 селскостопански продукта. Едностранната забрана, която влиза в сила от утре, се отнася по-конкретно за зърнените култури, редица зеленчуци, няколко месни продукта, както и за меда.

Броени минути по-късно Словакия също наложи едностранно забрана за внос на зърно от Украйна, съобщи още Ройтерс, като се позова на министъра на земеделието и развитието на селските райони Йозеф Биреш.

Земеделските производители в пет източноевропейски държави от ЕС - Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България - се оплакаха, че са заплашени от фалит, тъй като евтиният украински внос подбива цените на вътрешния пазар.

Четири от тези страни предупредиха, че може да удължат самостоятелно ограниченията, ако те бъдат отменени на европейско равнище.

Вчера българските депутати решиха да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна. 

Министерството на финансите заяви, че ще отпусне допълнително 63 милиона лева за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно.

Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд "Земеделие".

Вчера стана ясно и че след проведената среща на земеделски производители и съставения Инициативен комитет се взеха решения за общонационален протест за спасяване на българското земеделие.

В 10 часа в понеделник фермери ще блокират възлови точки в цяла България и столицата, а ден по-късно протестът ще се концентрира в София.

По-рано днес премиерът Денков препотвърди позицията на правителството, че решението за освобождаване на вноса е добро за икономиката и не засяга сектора на зърнопроизводство, както производителите твърдят.

Той обяви още, че е поканил зърнопроизводителите на разговор утре и от тях зависи дали ще продължат диалога.