Целта е увеличаване на капацитета и прозрачността на пазарите на газ и електричество, предаде energy.eu, цитаран от БТА.

Ефективен и напълно функциониращ единен европейски пазар на енергия ще даде на потребителите възможност за избор между различни компании за доставка на газ и електричество и ще даде достъп на всички доставчици, особено по-малките и тези, които инвестират във възобновяеми източници, смятат от ЕК. Той също ще помогне на ЕС да се възстанови от икономическата криза.

Страните, до които ЕК е решила да изпрати молби, са Австрия, Белгия, България, Чехия, Германия, Испания, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Швеция и Великобритания. Държавите имат два месеца за отговор.

Миналата седмица Европейската комисия отправи към България второ и последно писмено предупреждение за неспазване на европейското законодателство в областта на енергийния пазар. Страната ни бе атакувана, че не е отворила в достатъчна степен вътрешните си пазари за ток и газ и не гарантира на гражданите и фирмите избор и разумни цени. Това означава, че е създала условия потребителите да бъдат жертва на високи цени, диктувани от монополисти. Процедурата започна през юни миналата година, когато ЕК установи, че НЕК и "Булгаргаз" не предоставят достатъчно информация на търговците на ток и газ и спъват достъпа им до мрежите.