Европейската комисия изрази днес готовност да сключи договор за съвместна доставка за ЕС на количества от лекарство срещу ковид, което се приема на капсули, произвеждано от американският фармацевтичен гигант"Мерк" (Merck) и за което се очаква да бъде първото одобрено подобно лечение на новото заболяване в света.

За да сключим такъв договор, е необходимо да има желание от страните в ЕС, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос. Той добави, че държавите и ЕК следва да преценят дали има нужда от такъв договор.

Комисията сключи в края на септември от името на 18 държави от ЕС договор за съвместна доставка на препарат, произвеждан от "Ели Лили" (Eli Lilly) за лечение на ковид с моноклонални антитела. ЕК има договори и с "Рош" (Roche) и "Глаксо Смит Клайн" (Glaxo Smith Kline) за подобни лечения. 

Ако бъде одобрено скоро, както се очаква, лекарството на "Мерк" ще бъде първото общодостъпно хапче срещу новата болест, което се приема през устата. До края на годината е възможно одобрение да получи и хапче, разработвано от "Пфайзер".

Досега лекарствата, които вече съществуват, като Ремдесивир на "Гилиад сайънсис" и стероидният заместител Дексаметазон, в повечето случаи, се даваха само след като пациентът вече беше хоспитализиран.

Новото лекарство на "Мерк" се нарича Молнупиравир. Резултатите показват, че то намалява с около 50% вероятността за хоспитализация или смърт при пациенти с риск от тежко заболяване, които са в началния стадий на инфекцията.

В изпитванията са участвали пациенти от цял свят с леки до умерени симптоми и поне един рисков фактор. Те са приемали хапчето през 12 часа в течение на 5 дни. Според експерти то може да стане ново силно средство за овладяване на пандемията.

Анализът на застрашените от тежко преболедуване от коронавируса сред 775 пациенти от проучването е показал, че само 7.3% от получавалите молнуправир 2 пъти дневно за 5 дни се е наложило да влязат в болница и никой от групата не е починал 29 дни след лечението. При пациентите от плацебо групата се е наложило хоспитализиране на 14.1%, а трима са починали.