Говорител на командването на египетските въоръжени сили обяви новината за първата серия от удари по държавното радио тази сутрин, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Решението за въздушните удари е било взето снощи на заседание на египетския Национален съвет за отбрана под председателството на президента.

Това е първият път, в който Кайро публично признава, че е предприел военни действия в съседна Либия, където екстремистката организация, смятана за заплаха и за двете страни, е пуснала корени от години.

В изявлението се посочва, че египетски бойни самолети са поразили оръжейни складове, комуникационни центрове и тренировъчни лагери в източния либийски град Дерна, който миналата година бе превзет от клон на "Ислямска държава", след което са се върнали безпроблемно в базите си. Казва се също, че ударите са нанесени "в отмъщение за кръвопролитието и като възмездие за убийците".

Командващият либийските ВВС Сакер ал Джороуши заяви по египетската държавна телевизия, че при ударите са убити 40-50 бойци, предаде Ройтерс.

Следобяд египетските ВВС нанесоха втора серия от въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Либия, съобщи новинарският портал "Уатан", цитиран от ТАСС. В съобщението не се посочва какви обекти на радикалната
групировка са били мишени на атаката.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обяви седемдневен национален траур за "жертвите на терора". Той и френският президент Франсоа Оланд призоваха да се свика заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Либия и за приемане на нови мерки срещу "Ислямска държава".

Освен това властите в Кайро призоваха водената от САЩ коалиция за борба с "Ислямска държава" в Сирия и Ирак да се бие с екстремистите и в Либия.

Екзекуцията на египетските копти бе показана в ужасяващ видеозапис от "Ислямска държава". Облечените в оранжеви комбинезони заложници, заловени в края на миналата година, са принудени да паднат на колене, след което са обезглавени. Записът бил публикуван в Туитър в профила на уебсайт, подкрепящ групировката.

Убийствата на заложниците показват, че е възможно екстремистката организация, която контролира около една трета от Сирия и Ирак под формата на самопровъзгласил се халифат, да е създала свой клон на по-малко от 800 км от южния край на Италия.

Един от радикалите във видеозаписа направо загатва за такава възможност, заявявайки, че организацията вече планира да "завладее Рим", предаде Асошиейтед прес.


МНЕНИЕ: Колко силна е ”Ислямска държава” в Либия?