Египетските власти ограничиха продажбата на жълти жилетки, станали символ на социалното движение във Франция, и тя вече е под полицейски контрол, съобщиха няколко търговци, цитирани от Франс прес и БТА.

Петима каирски търговци на дребно потвърдиха пред АФП, че продажбата на такива жилетки не е възможна без разрешение. Според един от продавачите необходимо е разрешение от кварталното полицейско управление. Собственикът на друг малък бизнес прие да продаде дискретно една жълта жилетка, но настоя: "Скрийте я бързо! Да се продават жълти жилетки стана по-опасно от продажбата на наркотици". "Дойдоха от службата за национална сигурност и поискаха да не продаваме жълти жилетки", потвърди трети търговец, според когото след демонстрациите във Франция властите в Египет се страхуват страната им да не прихване "тази зараза".

Освен това, според един от вносителите, пожелал анонимност, "миналата седмица" на фирмите вносителки е дадена заповед да снабдяват единствено компании, а не търговци на дребно, които продават на частни лица.

Ограниченията се въвеждат няколко седмици преди осмата годишнина от въстанието през 2011 г., свалило режима на президента Хосни Мубарак, и властите се опасяват от неразрешени демонстрации.