Министерството на външните работи на Египет обвини в лъжа президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, призовавайки световната общност да го подведе под отговорност за подкрепа на тероризма, съобщи ТАСС.

Това е заявил говорителят на египетското външно министерство Ахмед Хафез, съобщи днес телевизия "Ал Арабия". Реакцията последва изказвания на турския президент, направени в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"Бих искал да изразя дълбокото си удивление и възмущение по повод упорството, с което Ердоган продължава да повдига обвинения и да прави неубедителни и лъжливи изявления, уж защитавайки ценностите на справедливостта", каза Хафез.

По негово мнение думите на президента на Турция по отношение на Египет са само "отчаян опит да отвлече вниманието от задълбочаващото се положение на неговия режим и непрестанните неуспехи, които той търпи както на ниво партия, така и на вътрешната и международната арена".

Хавез обвини турския лидер, че приютява терористи от ислямското движение Мюсюлмански братя, предоставяйки им политическа подкрепа и медийни платформи за лансиране на подривните им идеи в Египет и в целия регион.

"Неговата подкрепа на тероризма в Сирия доведе до продължителен конфликт, в резултат на който загинаха стотици хиляди сирийци и който преднамерено бе насочен срещу кюрдите чрез репресии, убийства и геноцид, което се отнася към престъпленията против човечеството", подчерта говорителят на египетското външно министерство. "Не бива също да се пропуска и фактът, че той продължава да говори в полза на екстремистки групировки и въоръжени формирования в Либия, оказвайки им всякаква политическа и материално-техническа помощ с оръжие и техника", добави той.

Според говорителя щом Ердоган иска истинска справедливост, то международната общност трябва да подведе под отговорност и него самия "за всички престъпления, особено за оказване на помощ на терористите, снабдяването им с оръжие и предоставяне на убежища в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, а също за престъпления против своя народ и кюрдите".