От 10 юли срещу Бадия беше издадена заповед за арест, както и срещу редица ръководители на "Мюсюлманските братя", от които произлиза Мохамед Морси, първият демократично избран президент на Египет. Той беше свален от армията на 3 юли.

70-годишният Мохамед Бадия беше задържан заедно с още двама високопоставени ръководители на движението в апартамент близо до площад Рабаа ал-Адауия в Кайро, на който над 280 привърженици на Морси бяха убити миналата сряда при първата операция на армията и полицията срещу лагери на протестиращите ислямисти.

В неделя той ще се яви пред съда заедно с двамата си заместници, които също са в затвора. Те ще бъдат съдени по обвинения в подстрекателство към насилие, което е довело до убийството на поне 80 души - противници на "Мюсюлманските братя", които протестираха пред главния щаб на организацията през юни.

Арестът на Мохамед Бадия става броени дни след като беше съобщено за смъртта на сина му. 38-годишният Аммар Бадия беше убит по време на протестите на площад Рамзес в петък.

Заместникът на Мохамед Бадия - Хайрат Шатир беше арестуван още в началото на юли, непосредствено след свалянето от президентския пост на Мурси.

Задържането на лидера на "Мюсюлмански братя" ще засили напрежението в страната. Очаква се да се създаде вакум във властта сред ислямисткото движение, което може да има непредвидими последствия.

Според анализатори фактът, че образите на Бадия са разпространени публично веднага след задържането му, е ясен знак от страна на правителството, че то иска първо да сломи и отслаби ислямистите, преди да води каквито и да е преговори с тях.

Белият дом разкритикува ареста на лидера на "Мюсюлманските братя" в Египет, като заяви, че той не е в съответствие с критериите за спазване на човешките права.

При сблъсъци със силите на реда загинаха общо близо 900 души след атаката срещу площад Рабаа ал-Адауия. Повечето от тях бяха цивилни привърженици на Мюсюлманските братя.