Видеоклип, на който се вижда екзекуцията с чук на бивш руски наемник, избягал от групировката "Вагнер" по време на сраженията в Украйна, беше публикувано в социалните медии днес.

44-годишният мъж, както се съобщава, преминал на страната на врага четири дни след пристигането си на фронта.

Но по-късно групата наемници пусна друг клип с уж екзекутирания "дезертьор" с посочено име Дмитрий Якушченко, който бил вербуван в редиците на ЧВК.

Първият видеоклип

В първия видеоклип, публикуван от "Сива зона" (Grey Zone) - канал в "Телеграм", свързан с "Вагнер", мъж се идентифицира като Дмитри Якушченко, на възраст 44 години и казва, че е родом от Крим и е излязъл от затвора, преди да се присъедини към "Вагнер". "Възнамерявах да намеря някаква вратичка, просто, както казват, да избягам", казва той и добавя, че това "не е неговата война", цитираха го Ройтерс и БТА.

Според "Сива зона" той е бил заловен в украинския град Днепър. "След това, както колегата му Евгени Нужин, той се разболя от същата болест, при която губиш съзнание в някой украински град..., а после се събуждаш в мазето, на последното си съдебно заседание", каза свързаният с "Вагнер" канал, имайки предвид екзекуцията с чук на друг наемник, видео от която беше публикувано миналия ноември.

На кадрите от видеото, озаглавено "Видео от делото за измяна", се вижда, че главата на Якушченко е залепена с тиксо за тухлена стена, а зад него стои неидентифициран мъж с чук. "Бях на улицата в град Днепър, където бях ударен по главата и загубих съзнание, след което се събудих в тази стая и ми беше казано, че ще бъда съден", казва той.

След това мъжът зад него вдига чука и замахва към главата му. В този момент картината се замъглява. Чува се силен звук и Якушченко се свлича на пода. Мъжът отново замахва с чука. Видеото завършва с надпис, който гласи: "Съдебното заседание се обявява за закрито".

Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла веднага да провери достоверността на видеото.

Вторият видеоклип и опровержението

По-късно пресслужбата на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отговори на съобщенията за предполагаемата екзекуция на Дмитрий Якушченко, като показа видео с него и се позова на коментар на лидера. Това се съобщава в канала на Telegram "Внимание, новини".

В предоставеното видео Якушченко на живо разказва как е "поправил грешките си" и се е върнал от плен.

"В ЧВК "Вагнер" всеки има право да поправи грешка", каза Якушченко.

Според мъжа, когато бил заловен от въоръжените сили на Украйна, той "казал много различни неща и това бил единственият начин да оцелее", цитира го и газета.ру.

"Излизайки от плен, донесох много ценна информация, която спаси живота на много момчета, така че ми беше простено...", уточни Якушченко.

Руското издание съобщи, че омбудсманът Татяна Москалкова ще сезира Следствения комитет на Руската федерация заради видеото с екзекуцията.