Държавната дума на Руската федерация единодушно ратифицира четирите договора за присъединяването на четирите украински области - т. нар. Донецка и Луганска народни републики, както и Херсонска и Запорожска област към Русия.

В анексираните територии бяха организирани референдуми, които Киев и Западът осъдиха като произведени в условията на принуда и нелегитимни.

Изборите за депутати от новите руски региони ще се проведат по време на вота за следващия състав на Думата, каза председателят й Вячеслав Володин.

Договорите бяха подписани на 30 септември на тържествена церемония в Георгиевската зала на Кремъл от руския президент Владимир Путин и назначените от Москва ръководители на четирите украински района.

В договорите се уточнява, че границите на новите субекти на Русия ще се определят от границите на териториите, които "са съществували към деня на образуването им и приемането им в Русия", а външните им граници стават държавни граници на Руската федерация.

В документите също се предвижда от деня на присъединяването на четирите субекта да бъдат образувани две нови републики и две нови области в състава на Русия, които ще запазят сегашните си названия, а ръководителите им ще получат статут на губернатори, посочва ТАСС.

Влизането на четирите области в състава на Русия е логично продължение на обединението на руските земи, започнало през 2014 г. със завръщането на Република Крим и град Севастопол в Руската федерация, каза днес на заседанието на Държавната дума руският външен министър Сергей Лавров.

Той сравни Вашингтон с Адолф Хитлер.

"Съединените щати днес подчиниха целия Запад, за да превърнат Украйна в инструмент за борба с Русия, както навремето Адолф Хитлер "постави под оръжие" страните от Европа да нападнат СССР", обяви Лавров.

Той обаче бе категоричен, че както тогава, така и сега плановете няма да се сбъднат.