Един човек е загинал, а няколко граждани и служители на силите за сигурност са били ранени при протест в предградие на кубинската столица Хавана в понеделник, съобщи във вторник държавната Кубинска информационна агенция, цитирана от Ройтерс и БТА.

Това е първото официално потвърждение за смъртен случай при безредиците, които избухнаха в Куба в неделя с протести в цялата страна, подхранвани от дълбоката икономическа криза в комунистическата страна и увеличаването на случаите на КОВИД-19.

Кубинската информационна агенция предаде, че "организирани групи от антисоциални и криминални елементи" са се опитали да достигнат до полицейския участък в предградието Ла Гуинера с намерението да нападнат служителите му и да повредят инфраструктурата.

Властите в Куба ограничиха от вчера достъпа до социалните медии и платформите за споделяне, включително Фейсбук, Инстаграм, УотсАп и Телеграм, съобщи днес глобалната компания за мониторинг на интернет НетБлокс (NetBloks), на фона на масови антиправителствени протести.

Базираната в Лондон НетБлокс обяви на сайта си, че социалните медии и интернет платформи в Куба днес все още работят със затруднения, което "вероятно ще ограничи потока от информация, идващ от Куба".

Правителството в Хавана не отговори веднага на искане за коментар, отбелязва Ройтерс. Не коментираха също от Телеграм и от Фейсбук, чиято собственост са Инстаграм и УотсАп. Социалната платформа Туитър каза, че нейните услуги не са били блокирани.

Хиляди кубинци участваха в неделя в демонстрации в Хавана и Сантяго, за да протестират срещу икономическата криза в страната и управлението на пандемията, а някои призоваваха и за край на комунизма.

Държавният департамент на САЩ днес призова за спокойствие в Куба и обяви, че е загрижен от кадрите с насилие, разпространени през последните няколко дни.

Призоваваме за спокойствие и осъждаме всяко насилие срещу мирно протестиращите хора, като призоваваме също кубинското правителство да освободи всички, задържани заради мирен протест, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на редовния си брифинг.

Прайс каза още, че САЩ винаги са разглеждали различни възможности, които да им позволят да подкрепят кубинския народ.