Италия има най-сетне ново правителство. Това стана възможно след като "Лига" и "Пет звезди" се договориха отново за състава на кабинет с премиер Джузепе Конте. С това приключи 88-дневната безпрецедентна политическа криза на Апенините, предаде БНР.

Антисистемните коалиционни партньори се споразумяха и така най-вероятно няма да се стигне до нови избори. За премиер отново е номиниран юристът Конте. Лидерите на двете партии в коалицията - "Пет звезди" и крайнодясната "Лига", също ще бъдат министри в бъдещия кабинет.

Карло Котарели, натоварен да състави служебно правителство, върна мандата на държавния глава, съобщи БНТ.

Номинираният за премиер Джузепе Конте беше извикан още тази вечер при италианския президент Матарела по проектокабинет. В него лидерът на движение Пет звезди Луиджи ди Майо е кандидат за ресор индустрия, колегата му от крайнодясната Лига Матео Салвини е определен за вътрешните работи.

Евроскептикът Паоло Савона, който президентът Матарела отхвърли като евентуален министър на финансите, сега е определен за бъдещ министър по европейските въпроси. Именно спорната кандидатура на Савона стана причина за неуспеха на първия проектокабинет Конте през почивните дни.

Президентът Матарела натовари технократа Карло Котарели да състави експертно правителство, което да управлява страната до нови избори. Котарели обаче не представи екип, а днес върна мандата, след като стана ясно, че няма да получи подкрепа от двете популистки формации с мнозинство в парламента след изборите през март.

Карло Котарели

Снимка: БТА

Карло Котарели бивш кандидат за премиер: Политическо правителство е далеч по-добро решение за страната. Дори защото избягва неяснотите от нови избори. Пожелавам успех на правителството, което се надявам да се формира бързо.

Сега икономиката ще бъде поверена на малко познатия професор Джовани Триа. Той е критичен към икономическата политика на Евросъюза, но за разлика от Савона не планира подготовка на Италия за раздяла с еврото. Външната политика ще бъде възложена на Енцо Моавера Миланези - бивш министър по европейските дела в кабинета на технократа Марио Монти.