Президентът на Съединените щати Джо Байдън и неговата съпруга Джил Байдън видяха с очите си какви са щетите от смъртоносните и опустошителни бури, довели до най-тежките наводнения в историята на Кентъки. Те посетиха щата, за да се срещнат със семействата и хората, притекли се първи на помощ на бедстващите, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Най-малко 37 души загинаха в потопа миналия месец. Губернаторът на Кентъки Анди Бишиър заяви пред Байдън, че властите очакват да добавят поне още един смъртен случай към общия брой на загиналите. Националната метеорологична служба на САЩ заяви в неделя, че наводненията остават заплаха, предупреждавайки за нови гръмотевични бури до четвъртък.

Байдън каза, че държавата е длъжна да помогне на всички свои граждани и заяви, че федералното правителство ще оказва подкрепа, докато жителите не си стъпят на краката. Докато американският президент говореше, зад него се виждаше едноетажна къща, която бурята беше изтръгнала от земята и изтласкала встрани.

При пристигането си в източната част на Кентъки Джо и Джил Байдън бяха посрещнати от губернатор Бишиър и неговата съпруга. Те веднага заминаха за окръг Бретит, за да огледат опустошителните последици от бурите, като по пътя спряха на мястото, където училищен автобус, носен от придошлите води, се е блъснал в частично разрушена сграда.

Губернатор Бишиър заяви, че наводнението "не прилича на нищо, което сме виждали досега" в щата и отдаде дължимото на американския президент за бързото одобрение на федералната помощ. Той похвали и спасителите за това, че са направили всички възможно, за да се справят със ситуацията.

Докато американският президент говореше, зад него се виждаше едноетажна къща, която бурята беше изтръгнала от земята и изтласкала встрани

Снимка: АР/БТА

Присъствайки на брифинг, посветен на последиците от наводненията, с участието на представители на службите, притекли се първи на помощ на пострадалите, и със специалисти по възстановяването в началното училище "Мари Робъртс" в Лост Крийк, Байдън заяви пред делегация от лидери на Кентъки, че ще направи всичко необходимо, за да помогне.

Джи и Джил Байдън спряха на мястото, където училищен автобус, носен от придошлите води, се е блъснал в частично разрушена сграда

Снимка: АР/БТА

"Обещавам ви, ако е законно ще го направим", каза американският президент. "А ако не е законно, ще намерим начин как да променим закона", допълни той, говорейки за начините за оказване на помощ на пострадалите.

Снимка: АР/БТА

Байдън подчерта, че политиката няма място в такива моменти, отбелязвайки своите чести политически сблъсъци с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, който е от Кентъки."Ние постоянно водим битки по различни въпроси, но когато помагаме на жителите на щата Кентъки да се възстановят всички сме един отбор", каза Байдън.

Първата дама Джил Байдън и Британия Бешер, първата дама на Кентъки, вдясно, сгъват и организират дарените дрехи в началното училище Мари Робъртс

Снимка: АР/БТА

Визитата на Байдън в Кентъки е втората там след встъпването му в длъжност миналата година. Преди това той посети щата през декември, когато торнадо отне там живота на 77 души и оставяйки опустошителни следи след себе си.„

Снимка: АР/БТА

Байдън разшири федералната помощ при бедствия за Кентъки, гарантирайки, че федералното правителство ще покрие всички разходи за отстраняването на отломките, както и за други спешни мерки.

Федерална агенция за управление при извънредни ситуации е предоставила помощи в размер на повече от 3,1 милиона американски долара, а стотици спасители са били изпратени, за да помагат, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

"Наводненията в Кентъки и екстремните метеорологични условия в цялата страна са поредното напомняне за засилващото се и ускоряващо въздействие на климатичните промени и за спешната нужда да се инвестира в повишаване на способността на нашите общини да устояват по-добре на тези промени", допълни Жан-Пиер.