Спирането на бойните действия между Израел и управляващото в ивицата Газа ислямистко движение Хамас влезе официално в сила в 2,00 ч. местно (и българско) време тази сутрин, съобщи Франс прес.

В ивицата Газа отекнаха изстрели, с които жителите дадоха израз на радостта си, а в Израел не се чуват сирените, предупреждаващи за ракетен обстрел, казаха журналисти на АФП.

Американският президент Джо Байдън приветства постигнатото примирие между Израел и заяви, че САЩ ще окажат на Газа хуманитарна помощ, предаде Ройтерс.

В кратко изявление от Белия дом президентът каза също, че САЩ ще попълнят запасите на израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", помогнала за неутрализиране на изстрелваните от Хамас ракети, допълва БТА.

Байдън определи примирието в Газа като реална възможност за напредване към мира и изказа искрената си признателност към Египет за посредническата му роля в преговорите, посочва Франс прес. "Искам да изразя признателността си към президента Ас Сиси и египетските висши представители, които изиграха ключова роля", подчерта Байдън.

"Убеден съм, че палестинците и израелците заслужават еднакво да живеят в сигурност и да се радват на еднаква свобода, просперитет и демокрация. Моето правителство ще продължи да води дискретната си и неуморна дипломация за постигането на тази цел. Убеден съм, че имаме реална възможност за напредък и се ангажирам да работя в тази посока", каза президентът.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи след съвещание на кабинета по сигурността късно снощи, че Израел е приел египетското предложение за примирие. Движението Хамас побърза също да обяви, че е приело споразумението и ще го спазва.

"Бяхме информирани от египетските ни братя, че е договорено двустранно и едновременно спиране на огъня в ивицата Газа от 2 ч. Сутринта. Палестинската съпротива ще спазва това споразумение, докато то се спазва от окупатора, посочи в комюнике политическото бюро на Хамас, цитирано от Франс прес.

Малко след съобщенията за примирието египетската държавна телевизия обяви, че египетските усилия за договаряне на примирие между израелци и палестинци са били успешни и че египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е наредил изпращането в Тел Авив и в палестинските територии на две делегации, които ще следят за спазване на примирието.

Около час и половина преди влизането в сила на примирието жителите на ивицата Газа продължаваха да съобщават за бомбардировки, а сирените за тревога в Южен Израел - да предупреждават хората за ракетен обстрел.