Американският президент Джо Байдън избра началник-щаба на военновъздушните сили на САЩ генерал Чарлз К. Браун за най-висшия военен пост в САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на Белият дом.

Агенцията отбелязва, че издигането на бившия пилот на изтребител става в момент на нарастващо напрежение в отношенията с Китай.

Очаква се Байдън да обяви официално решението си днес, каза висш представител, пожелал да запази анонимност.

Браун, чието дългоочаквано назначение трябва да бъде утвърдено от Сената, ще бъде едва вторият чернокож офицер, който става председател на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ след Колин Пауъл преди двадесет години.

Тази стъпка следва назначението на Лойд Остин, който е първият чернокож министър на отбраната на САЩ - най-висшия цивилен пост в Пентагона.

Високопоставен служител от правителството на Байдън каза, че президентът е приел препоръката на Остин да избере Браун за поста, тъй като той "е наясно със стратегическите предизвикателства, пред които са изправени САЩ по света". "Той помогна за подготвянето и осъществяването на въздушната кампания срещу групировката "Ислямска държава". Познава в дълбочина предизвикателствата, които поставя Китай. Добре запознат е с перспективите и способностите на нашите съюзници от НАТО, заяви служителят.

Браун се самоопределя като интроверт, чийто публичен образ рязко контрастира с личността на настоящия председател на Обединения комитет на началник-щабовете - словоохотливия армейски генерал Марк Мили.

Мандатът на Мили, който оглави комитета при управлението на Тръмп, но остана на поста и при Байдън, изтича през октомври, посочва Асошиейтед прес.