Президентът на САЩ Джо Байдън и висши законодатели не успяха да намерят изход от задънената улица, въпреки че се опитаха да се справят с проблема за увеличаването на лимита на дълга на САЩ на стойност 31,4 трилиона долара три седмици преди страната да бъде принудена да обяви безпрецедентна невъзможност за покриване на финансовите си задължения, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

След около час разговори в Овалния кабинет, Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който е републиканец, не показаха признаци на смекчаване на позициите си, при очертаващ се още на 1 юни дефолт.

"Не видях нищо ново", каза Маккарти пред репортери след срещата, оплаквайки се, че Байдън не се е съгласил на разговори докато времето изтича. "Това не е начин на управление", каза той. Според него Белият дом "няма план Б".

Но Макарти допълни, че двете страни са се съгласили служителите им да се срещнат тази седмица, а висшите представители да се срещнат отново в петък, за да продължат разговорите. Мич Макконъл, лидер на малцинството в Сената, заяви пред репортери, че няма да има увеличаване на тавана на дълга без съкращаване на разходите.

Очакваше се Байдън да предложи своя версия на срещата във вторник.

Икономистите предупреждават, че един продължителен дефолт може да изпрати американската икономика в дълбока рецесия с нарастваща безработица и същевременно да дестабилизира световната финансова система, изградена върху американските облигации.

Байдън призовава законодателите да повишат наложения от федералното правителство лимит на заемите без условия.

Макарти заяви, че Камарата на представителите няма да одобри никаква сделка, която не намали разходите, за да се справи с нарастващия бюджетен дефицит и даде знак, че не вижда краткосрочно решение.

Предишните борби за тавана на дълга обикновено са завършвали с набързо постигнато споразумение в последните часове на преговорите, като по този начин така се избягваше фалит, припомня Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ прогнозира, че страната може да бъде принудена да обяви неплатежоспособност по някои дългове през юни.