Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Хирошима за участие в срещата на върха на Г-7, предадоха световните агенции.

Самолетът на Байдън "Еър форс 1" кацна в американската военна база Ивакуни, на около 40 километра в Хирошима. Оттам Байдън се отправи към Хирошима, където тази вечер местно време ще има двустранна среща с японския премиер Фумио Кишида.

Родният град на Кишида - Хирошима, ще бъде домакин от утре до неделя на срещата на най-развитите индустриални държави. В Хирошима, където САЩ хвърлиха първата ядрена бомба през 1945 г. по време на Втората световна война, членовете на Голямата седморка ще разработват стратегии за справяне с продължаващата война на Русия в Украйна.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, заяви, че руската инвазия има голямо значение и ще бъде важна тема по време на срещата на върха, добавя БТА.

"Ще има дискусии за ситуацията на бойното поле", каза Съливан пред репортери, придружаващи Байдън в президентския самолет "Еър Форс 1". Съливан подчерта, че лидерите на Г-7 ще работят за справяне с всички пропуски в санкциите срещу Русия, за да може ефектът им да бъде максимален.

Снимка: AP/БТА

"Ще се обсъжда актуалното състояние на санкциите и стъпките, с които Г-7 ще се ангажира колективно, по-специално по отношение на прилагането" , каза той.

Снимка: AP/БТА

Съливан заяви, че съюзът между САЩ и Япония е достигнал "истинска върхова точка".

Той заяви, че по време на двустранната среща на Байдън с Кишида ще се обсъжда развитието на двустранните отношения, които са постигнали напредък през последните две години "във всяко измерение, независимо дали става въпрос за военното измерение, за икономическото измерение, или за наскоро сключеното споразумение за чиста енергия".

Вижте всички снимки ТУК>>>

Байдън и Кишида ще разгледат и икономически въпроси. САЩ и Япония започнаха да гледат на глобалната търговия по нов начин с оглед на устойчивостта на веригата за доставки и националната сигурност. Неотдавна те подписаха споразумение относно веригите за доставка на критични минерали. Двете страни си сътрудничат и в разработването на възобновяеми енергийни източници и си партнират в усилията за ограничаване на достъпа на Китай до съвременни компютърни чипове.

Кишида се надява да обсъди с Байдън по-нататъшното укрепване на възпирането и способността за реагиране в условията на китайската агресивна настъпателност в Индо-тихоокеанския регион, както и да потвърди значението на Тайванския проток за световния мир и стабилност.

Снимка: AP/БТА

Япония също така желае да обсъди начини за укрепване на тристранното си партньорство със САЩ и Южна Корея след сключеното през април споразумение между тях за засилване на средствата за възпиране на риска от ядрена атака от страна на Северна Корея.

Всяка среща на върха на Г-7 се провежда при строги мерки за сигурност, но Япония трябва да направи повече след нападението през април срещу премиера Фумио Кишида и убийството миналата година на бившия лидер Шиндзо Абе, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според местните медии около 24 000 служители по сигурността ще бъдат разположени в Хирошима, където до неделя ще се проведе срещата на върха на лидерите на основните индустриализирани демокрации.

Снимка: AP/БТА

Сигурността беше засилена още преди събитието, като полицията патрулира сред туристическите групи в известния Мемориален парк на мира. Полицейски служители патрулираха също по реката, която минава покрай обекти като Купола на атомната бомба, а хеликоптери постоянно прелитаха над града.

Снимка: AP/БТА

Мерките за сигурност бяха в сила и в Токио, където на големите гари бяха извадени от експлоатация автоматичните шкафчета за багаж. Вендинг машините, разположени в станциите на метрото, също бяха изключени и запечатани, а табели предупреждаваха, че няма да бъдат достъпни по време на срещата от съображения за сигурност.

В Хирошима табели из целия град и в хотелите напомнят на жителите и туристите, че срещата на върха ще предизвика затруднения, включително затваряне на улици и достъпа до остров Мияджима, където трябва да се срещнат лидерите.

Японските медии съобщиха също, че десетки училища и други институции просто са избрали да затворят по време на срещата.

Снимка: AP/БТА

Мерките за сигурност са затегнати, тъй като споменът за убийството през юли миналата година на бившия премиер Шиндзо Абе по време на предизборен митинг в Западна Япония все още е пресен. Миналия месец пък мъж хвърли бомбичка срещу сегашния премиер Фумио Кишида по време на предизборна обиколка в западната префектура Вакаяма. Кишида се измъкна невредим от инцидента, но фактът, че нападателят успя да се приближи толкова близо до него, предизвика нови критики за пропуски в мерките за сигурност на Япония.

Към лидерите на страните членки на Г-7 (Япония, САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия) и на Европейския съюз тази година ще се присъединят гости като бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва и индийския премиер Нарендра Моди, посочва АФП.

Снимка: AP/БТА