Земетресение с магнитуд 4,9 разтърси рано днес остров Лесбос в източната част на Егейско море и предизвика скални срутвания и незначителни щети на стари къщи, съобщава в. "Катимерини". Земетресението е станало няколко минути преди 4 ч. днес. Последвали са вторични трусове, от които най-силният е бил с магнитуд 4,6 около 9 ч. сутринта, съобщи Атинският институт по геодинамика, цитиран от "Катимерини" и БТА.

Епицентърът на трусовете е бил на около 17 км под повърхността в близост до популярното сред туристите село Моливос в северната част на остров Лесбос. Земетресенията са усетени в България, Турция и Северна Македония

Гръцки сеизмолози, цитирани от в. "Катимерини", предупредиха, че това може да не е основният трус.

"Трябва да бъдем малко по-внимателни, защото разломът, предизвикал днешните земетресения, е близо до по-големия разлом Агия Параскеви, който преминава през острова от единия до другия край", каза професорът по сеизмология и директор на Атинския институт по геодинамика Акис Целентис пред държавната информационна агенция АНА-МПА.

"Не сме 100 процента сигурни, че това е основното земетресение и за момента е трудно да се твърди подобно нещо", заяви Целентис.

Неговото мнение бе споделено от сеизмолога Герасимос Пападопулос, който заяви пред канал ANT1, че "е твърде рано да се прецени дали това земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер е било основното".

"Земетресението е динамично явление, всяка по-малка вибрация, която се добавя, ни помага да оценим ситуацията", добави той.

Освен свличането на скални маси от склоновете на планините, са отчетени незначителни щети по къщи в селата Пелопи и Моливос, както и по пътната мрежа в района. Църквата Агия Триада в село Стипси също е претърпяла незначителни щети, информира "Катимерини".

Кметът на западната част на Лесбос Таксиархис Верос заяви, че комитетът за оценка на сеизмичния риск ще се събере през следващите няколко часа, за да обсъди ситуацията и да даде допълнителна информация.