Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер рано тази сутрин разтърси гръцкия остров Крит, предаде Ройтерс, като се позова на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Трусът бе усетен и в Турция.

Епицентърът е бил в морската зона между Крит и островите Касос и Карпатос, на 129 км североизточно от град Ираклион, който е с население от около 137 000 души. Няма данни за жертви или разрушения.

Националната обсерватория на Атина съобщи, че земетресението е станало в 1:25 сутринта местно време на умерено малка дълбочина от 42,8 км. Втори доклад на средиземноморския сеизмологичен център съобщи, че трусът е бил на дълбочина 80 км и го посочи с магнитуд 6,0. Той също така публикува предупреждение за цунами, призовавайки хората, живеещи в крайбрежните райони на Крит, да се преместят на по-високи места, на фона на опасения от възможно цунами. По-късно предупреждението бе оттеглено.

Професорът по геология Ефтимиос Лекас успокои жителите на югоизточната част на Егейско море. Говорейки пред Skai TV, той каза, че тези видове земетресения не представляват опасност, тъй като нямат "значителна постсеизмична последователност".

Крит се намира в земетръсна зона. През септември 2021 г. стотици домове и предприятия бяха повредени след силното земетресение с магнитуд 5,8, което удари централен Крит. Стотици хора в засегнатия район на Крит тогава прекараха няколко нощи в палатки и паркове или спаха в колите си след земетресението, което удари село Аркалохори, убивайки един човек и ранявайки най-малко двадесет.

През октомври 2022 г. земетресение с магнитуд 5,0 удари южно от Крит, без да причини щети.

Гърция се намира в силно сеизмично активен регион. По-голямата част от земетресенията обаче не причиняват щети или наранявания.

През октомври 2020 г. земетресение, което удари източногръцкия остров Самос в Егейско море и близкия турски бряг, уби двама души на Самос и най-малко седемдесет и пет души в Турция.

Страната е разположена в сложна геоложка гранична зона в източното Средиземноморие между Африканската и Евразийската плочи. Северната част на Гърция лежи върху Евразийската плоча, докато южната част лежи върху плочата на Егейско море.

Плочата на Егейско море се движи на югозапад по отношение на Евразийската плоча с около тридесет милиметра (един инч) на година, докато Африканската плоча - на север под плочата на Егейско море със скорост от около четиридесет милиметра (1,6 инча) на година.