Иранск петролен танкер се подпали край бреговете на Саудитска Арабия, след като е бил улучен от две ракети, предаде Асошиейтед прес, цитирайки държавната иранска новинарска агенция ИРНА.

Агенцията цитира изявление на иранската национална петролна компания, собственик на танкера, според което корабът е бил нападнат рано призори.

Двата взрива са се случили в 5:00 и 5:20 местно време, предаде ТАСС, цитирайки агенция Тасним. Повредени са два резервоара на танкера, от които изтича петрол. Няма пострадали членове на екипажа.

Говорител на намиращия се в района Пети американски флот потвърди, че знае за случая, но отказа коментар, отбелязва АП.

Според агенция ИРНА танкерът е повреден и екипажът се опитва да овладее ситуацията.

Този кораб за последно е включил устройствата си за проследяване през август, близо до град Бандар Абас, отбелязва АП.

По данни на компанията за финансова информация Рефинитив (Refinitiv), Ройтерс съобщи, че танкерът (стана известно и името му) "Сабити" се насочва към иранското пристанище Ларак, използвайки двигателя си. Изтичането на петрол от резервоарите на танкера е овладяно, съобщи ИРНА.

Иранското външно министерство потвърди, че танкерът е бил нападнат в Червено море и е понесъл щети, предаде Ройтерс. "Тези, които стоят зад това нападение, носят отговорност за последствията от тази опасна авантюра, включително за причиненото замърсяване на околната среда", заяви говорител на министерството пред националната телевизия.

Той обеща, че Техеран ще съобщи за всички подробности, свързани с опасния акт на агресия, след като приключи разследването.