Президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви, че президентството не е работа за жена заради емоционалните различия между жените и мъжете. Той опроверга и спекулациите, че дъщеря му Сара Дутерте-Карпио може да бъде негов приемник на президентския пост, предаде Ройтерс.

"Дъщеря ми не се бори за поста. Казах й да не се кандидатира, защото, ако се наложи тя да премине през онова, през което аз преминах като президент, направо ще ми е жал за нея", каза държавният глава. "Президентският пост не е за жени. Емоционално жените и мъжете са устроени по един тотално различен начин. Човек може да полудее на президентския пост", заяви Дутерте.

Филипините са имали в миналото две президентки - Глория Аройо от 2001 до 2010 г. и Корасон Акино от 1986 г. до 1992 г.

Дутерте е известен с това, че прави често обидни, сексистки и женомразки коментари, но от неговата канцелария обикновено определят изказванията му като "безобидни шеги". Президентът е много популярен сред гласоподавателките във Филипините, отбелязва Ройтерс.

Дъщеря му Сара го наследи на кметския пост на град Давао. В неотдавнашно допитване в отговор на въпрос за кой евентуален кандидат биха гласували на изборите през 2022 г., мнозинството от избирателите поставиха именно Сара Дутерте-Карпио на първо място.