На борда на изчезналия в Атлантическия океан батискаф се намират петима души, чието общо богатство възлиза на около 10 милиарда долара, съобщават британските медии. В експедицията участват - британският бизнесмен Хамиш Хардинг (състояние от 1 млрд. долара), един от най-богатите хора в Пакистан, Шахзада Дауд, и неговият син Сюлейман (състоянието на Шахзада е около 8 млрд. долара), Ръш Стоктън, главен изпълнителен директор на OceanGate (организирал неуспешната експедиция до "Титаник"), и френският подводен изследовател Пол-Анри Нарголе.

Името на още един от намиращите са борда не е известно.

Потапянето е започнало през първата половина на деня в неделята. Първоначално те са разполагали с 96 часа кислород, което означава, че би трябвало да им стигне до четвъртък следобед.

Британският в. "Таймс" отбелязва, че последният обмен на данни с изчезналия батискаф е бил регистриран от точка, намираща се точно над останките на потъналия "Титаник".

"Титан" в момента се издирва от американски и канадски самолети и кораби, а в океана се пускат и хидроакустични буйове, които разпращат сигнали на дълбочината до почти 4000 метра. В спасителната операция може да се включи и подводен дрон.

Подводницата има и една неприятна особеност - тя се затваря и отваря само отвън. Това означава, че дори ако батискафът изплува на повърхността, хората няма да могат сами да излязат от него.

Комуникацията с подводния апарат е прекъснала в неделя сутринта, 1 час и 45 минути след началото на потапянето. Намирането на плавателния съд е много трудно, тъй като не е ясно дали батискафът е под водата или на повърхността.

Какво се е случило с "Титан" все още не е ясно. Според различните версии става дума за изключване на системата за електрозахранване, късо съединение, изтичане на високо налягане, течение, което е подкрепило подводницата, или тя просто се е заклещила в конструкцията на "Титаник".

OceanGate започва да провежда такива експедиции през 2021 г., като мястото на борда на подводницата струва около 250 000 долара.

Седемметровият плавателен съд тежи 10 тона, може да се потапя на дълбочина до 4 км и да поддържа екипажа жив около четири дни. Той е оборудван с електрически двигатели, камери, светлини и скенери за околната среда, както и със сателитна връзка Starlink.

Вероятно чрез Starlink един от членовете на експедицията е успял да напише по-рано в социалните мрежи, че е добре.

Изследователите твърдят обаче, че връзката на "Титан" със Starlink е прекъсвала и по време на предишни потапяния, а преди две години апаратът се е ударил в останките на потъналия "Титаник".

Останките на лайнера са на дълбочина около 3800 метра. ВМФ на САЩ разполага със специализирани подводни апарати, които могат да извършват спасителни работи на дълбочина не повече от 600 метра, а най-дълбоката подводна операция в историята е спасяването на Роджър Чапман и Роджър Малинсън през 1973 г. Те са били на борда на подводницата Pisces III, която потъва край бреговете на Ирландия. Плавателният съд е вдигнат от дълбочина 480 метра, припомня Си Ен Ен.