Израелският парламент гласува за приемане на спорния план за съдебна реформа на съставеното от религиозни и националистически партии дясно правителство на премиера Бенямин Нетаняху, въпреки масовите протести, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението става на фона на продължаващи вече няколко седмици масови протести срещу кабинета. И вчера десетки хиляди израелци излязоха по улиците, за да се обявят срещу проектозакона.

 

Опозицията в Кнесета изрази решимост "да се бори за душата на нацията", а десетки хиляди израелци за пореден път се събраха пред сградата на парламента, протестирайки срещу проектозакона. Депутатите спореха до късно през нощта, преди предложените промени да бъдат приети на първо четене.

"Невероятна нощ и невероятен ден", написа в Туитър Нетаняху след предварителното гласуване.

Събирайки подкрепа от 64 гласа в 120-местния Кнесет за промените, изглежда много вероятно Нетаняху да постигне окончателно приемане на проектозакона, предвиждащ две съществени промени - засилване на влиянието на правителството върху избора на съдии и ограничаване на възможностите на Върховния съд да отменя предложени от кабинета закони.

Социологическите проучвания сочат, че повечето израелци искат реформата да бъде или забавена, за да има широк дебат по нея, или направо отложена. След спорното гласуване израелската валута - шекелът, изгуби 1 процент от стойността си спрямо долара, посочва Ройтерс.