Десетки хиляди израелци протестираха срещу плановете на крайнодясното правителство да преразгледа правната система три дни след като парламентът прие законопроект, който ще даде възможност на законодателите да отменят решения на Върховния съд с обикновено мнозинство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Одобрението на законопроекта за отмяна на решенията на Върховния съд на предварително гласуване в Кнесета беше поредната стъпка на управляващата коалиция на Бенямин Нетаняху към осъществяването на съдебната реформа, която продължава въпреки призивите за диалог и консенсус от страна на американските евреи и президента на Израел, както и въпреки ежеседмичните масови протести.

Освен че отслабват най-висшия съд в страната, протестиращите твърдят, че предложените промени застрашават демократичните ценности на Израел и концентрират властта в парламента в ръцете на управляващата коалиция. Нетаняху и неговата управляваща коалиция смятат, че съдът е имал безконтролна власт в продължение на години.

В продължение на осем седмици ежеседмичните протести набират скорост, като към тях се присъединяват големи групи от израелското общество и бизнеса. Основният протест днес се проведе в централния град Тел Авив, заедно с множество по-малки демонстрации в цялата страна.

Протестиращите носеха израелски знамена, сигнални ракети и плакати с различни послания срещу промените в съдебната система.