Повече от две трети от анкетираните американци не желаят нов мандат нито за Байдън, нито за Тръмп на вота догодина, сочи проучване на Ипсос, цитирано от Ройтерс и БТА. 

Около половината от американските демократи смятат, че президентът Джо Байдън не бива да се бори за преизбиране догодина и че е прекалено възрастен, за да участва в избори, установи допитването.

Проучването продължи три дни и приключи днес - деня, когато Байдън обяви, че ще се кандидатира отново за президент.

Избирателите не са въодушевени от идеята за втори рунд от двубоя между Байдън и Доналд Тръмп - неговият предшественик на поста и настоящ водещ съперник от Републиканската партия. 

44% от регистрираните демократи, участвали в проучването, смятат, че Байдън не трябва да се кандидатира. 34% от републиканците смятат същото за Тръмп, сочи допитването.

Откакто зае президентския пост през януари 2021 г., Байдън трябваше да се справи с висока инфлация и ниско одобрение сред обществото. Само 41% от участвалите в проучването, сред които 74% от демократите и 10% от републиканците, одобряват представянето му като президент.

Неговата кампания за преизбиране е изправена пред предизвикателството да разпали ентусиазъм сред демократите, за да гласуват масово на изборите през ноември 2024 г., отбелязва Ройтерс.

Очаква се Байдън да не срещне силна конкуренция в борбата за президентската номинация на демократите, тъй като има принос за успешното представяне на партията на междинните избори през 2022 г. Демократите вече не контролират Камарата на представителите, но запазиха мнозинството си в Сената донякъде благодарение на избирателите, ядосани след решението на Върховния съд, с което бе премахната конституционната защита на правото на аборт, посочва Ройтерс.

Байдън е най-възрастният стопанин на Белия дом в историята и би бил на 86 години в края на своя втори евентуален четиригодишен мандат. Според 61% от демократите, участвали в проучването, той е прекалено възрастен, за да заема управленски пост.

За сравнение, само 35% от републиканците смятат, че Тръмп, който е на 76 години, е прекалено възрастен.

Байдън победи Тръмп през 2020 г., като си осигури 306 гласа в избирателната колегия срещу 232 за неговия опонент. Освен това Байдън имаше повече гласове в т. нар. "колебливи" щати (щати, в които демократите и републиканците имат относително равни шансове да спечелят) като Пенсилвания и Джорджия, а на национално ниво - с около седем милиона гласа повече от Тръмп. Тогава демократът получи 51,3% от гласовете, а републиканецът - 46,8%.

Към момента Тръмп е водещият претендент за номинацията на Републиканската партия, като има подкрепата на 50% от анкетираните републиканци, следван от губернатора на Флорида Рон Десантис, който получава 24%, въпреки че все още не е обявил кандидатурата си.

В евентуална надпревара между Байдън и Тръмп настоящият президент води с 43% на 38%, сочи допитването. Това е преднина, която е съвсем малко над четирипроцентовия праг на статистическата грешка при проучването. Сред независимите гласоподаватели Байдън също е начело.

В друга хипотетична надпревара Десантис изостава още повече от Байдън. Той би получил 34% срещу 43% за президента демократ.

В проучването са участвали 1005 души в САЩ. 445 от тях се самоопределят като демократи, а 361 - като републиканци.