Лидерът на полската опозиция Доналд Туск заяви, че Полша може да получи блокираните от Брюксел европейски средства от плана за възстановяване "още през декември", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Туск е кандидат за премиер на Полша на проевропейска трипартийна коалиция, която на парламентарните избори на 15 октомври спечели мнозинство в полския парламент.

"Аз съм кандидатът за премиер на опозицията и ако застана начело на правителство, много бързо ще вземем мерки, за да може първите плащания да бъдат направени още през декември", каза Туск пред полски журналисти в Брюксел.

Полша, която членува в Европейския съюз от 2004 г., неведнъж се конфронтира с Брюксел по време на управлението на националистическата партия "Право и справедливост", започнало през 2015 г.

На изборите на 15 октомври "Право и справедливост" загуби мнозинството си в парламента и сега разполага само със 194 депутати. Проевропейската опозиция, оглавявана от Туск, спечели 248 от общо 460 депутатски места.

По време на предизборната си кампания Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, пое ангажимент да възстанови връзките с Брюксел, за да бъдат деблокирани 35 милиарда евро европейски средства от плана за възстановяване след ковид. Тези средства бяха замразени от Европейския съюз заради съдебни реформи на Варшава.

Туск се срещна вчера в Брюксел с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Резултатите от парламентарните избори "ясно показаха на цяла Европа, че демокрацията, правовата държава, свободата на изразяването и европейското единство продължават да са наистина важни за нашите граждани", каза Туск, като изтъкна, че е горд от факта, че е "поляк и европеец".

Полският президент Анджей Дуда обяви днес, че свиква първото заседание на новоизбрания парламент на страната за 13 ноември - ден след изтичането на  конституционния мандат на предишния парламент.

С тази си стъпка Дуда открива пътя за процедурата, която ще доведе до сформирането на ново правителство. Държавният глава трябва също да обяви номинацията за нов премиер, но каза, че ще вземе решението за това по-късно.

Дуда съобщи, че има двама силни кандидати за поста, настоящият премиер Матеуш Моравецки и Доналд Туск, което изисква допълнително обмисляне.