В непосредствено бъдеще не предстои военна интервенция във Венецуела, заяви днес съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Ройтерс.

В интервю за популярно американско радиопредаване Болтън още веднъж каза, че са възможни всякакви опции за решаване на венецуелската политическа криза. На въпрос дали в непосредствено бъдеще във Венецуела предстои военна интервенция на САЩ, Бразилия или Колумбия или съвместна операция на трите държави Болтън отговори отрицателно. "Президентът каза, че са възможни всякакви опции. Нашата цел обаче е мирна смяна на властта", изтъкна той.

Правителството на Доналд Тръмп цели да отстрани Николас Мадуро от президентския пост и изрази подкрепата си за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на Венецуела.

САЩ наложиха санкции на венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела", а Джон Болтън предупреди другите страни да не извършват сделки с правителството на Мадуро по отношение на други венецуелски активи (като например злато).

Високопоставен служител каза пред Ройтерс, че Венецуела планира скоро да продаде 15 тона злато на Обединените арабски емирства от резервите на централната си банка.

Болтън реагира днес на тази информация с поредица от публикации в Туитър, в които обвини Мадуро, че извозва със самолет венецуелски активи. "Дали той (Мадуро) краде ресурси от народа, за да плати за руска интервенция?", написа Болтън в профила си в социалната мрежа.

Според публикации в медиите, на 30 януари по обяд на летището на Каракас е кацнал товарен самолет "Боинг 757", излетял от Москва във вторник, 29 януари. От летище "Внуково" самолетът се е отправил към ОАЕ и се е приземил в Дубай, а оттам е излетял за Венецуела, като е извършил две междинни кацания - в мароканския Казабланка и в градчето Еспаргос на територията на островната държава Кабо-Верде в Западна Африка. Преди това, на 18-19 януари, самолетът е извършил рейс по маршрута Москва - Дубай - Агадир /Мароко/ - Каракас. А на 21-23 януари се е завърнал в Москва по същата линия.

Източници на в. "Новая газета" твърдят, че на летището в Дубай руският самолет е бил посрещан от бронирани инкасо-автомобили на Централната банка на ОАЕ. От него е било разтоварено злато, а контейнери са били заредени с долари.

Според вестникът, през януари т.г. в хранилищата на Централната банка на Русия са се намирали 30 тона злато, принадлежащо на Венецуела. Известно е, че до 2011 г. по-голямата част от златните запаси на Венецуела са се съхранявали в банки в Европа и САЩ. Ако целият златен запас на страната е представлявал 365,7 тона, то извън пределите на Венецуела са били 233 тона злато. През август 2011 г. тогавашният президент Уго Чавес обяви решението си да върне целия златен запас обратно във Венецуела. Към ноември 2012 г. зад граница остават 57 тона от венецуелското злато, по-голямата част от което е предоставено за съхранение в Централната банка на Русия.

Именно това злато се предполага, че е било натоварено в руския товарен "Боинг 757" на московското летище Внуково на 18 и 28 януари. И е било доставено в Дубай, където е продадено, при това плащането е извършено с кеш.

Пазарната цена на 30 тона злато е около 1,2 млрд. долара. На този фон вчера Николас Мадуро заяви, че заделя 1 млрд. евро за програмата за благоустройство на Венецуела, за да я превърне в туристическата Мека на Латинска Америка.