Американският президент Доналд Тръмп обяви отменянето на санкциите, наложени в средата на октомври срещу Турция след предприетото от нея военно настъпление срещу кюрдите в Сирия, предаде Франс прес.

"Поисках от министъра на финансите да отмени всички санкции, наложени на 14 октомври в отговор на офанзивата на Турция", заяви Тръмп от Белия дом.

В същото време той отбеляза, че Вашингтон е готов да възстанови ограничителните мерки срещу Анкара, ако Белият дом не е доволен от турските действия в Сирия на по-късен етап.

Според него, САЩ ще увеличат значително митата върху стоки, внесени от Турция, ако Анкара не спази споразумението с Вашингтон.

Освен това Доналд Тръмп призова всички други държави да окажат помощ на Турция, за да може тя по-лесно да засили контрола над границата си със Сирия. Малък брой американски войници ще останат в Сирия да охраняват петролните находища, допълни американският президент.

На 9 октомври Турция обяви началото на операция "Извор на мира" в северната част на Сирия, която започна с въздушни удари по позициите на кюрдските сили. По-късно, след разговори между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в Сочи беше постигнато споразумение за прекратяването на операцията и установяването на зона за сигурност в региона, където ще патрулират съвместни екипи на силите за сигурност на Дамаск и Анкара.