Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че острите упреци, отправени към него от действащия президент Джо Байдън към "MAGA републиканците" в четвъртък, са били заплаха за използване на военна сила.

Байдън, който неотдавна описа дясната идеология на Тръмп като "полуфашизъм", изнесе пламенна реч в праймтайма срещу крилото на Републиканската партия на Тръмп в Залата на независимостта във Филаделфия.

"Не всеки републиканец, дори не и мнозинството от републиканците, са привърженици на идеята MAGA - абревиатура от MAKE AMERICA GREAT AGAIN (Да направим Америка отново велика). Не всеки републиканец приема тяхната крайна идеология", каза Байдън.

"Но няма съмнение, че Републиканската партия днес е доминирана, управлявана и сплашвана от Доналд Тръмп и MAGA републиканците. И това е заплаха за тази страна", заяви американският президент.

Тръмп реагира остро в собствената си социална мрежа Truth Social, като написа за Байдън: "Той трябва да е луд или да страда от деменция в късен стадий!"

"Някой трябва да обясни на Джо Байдън, бавно, но страстно, че значението на MAGA е толкова силно, колкото могат да бъдат само думите, MAKE AMERICA GREAT AGAIN!", написа той. "Ако той не иска да направи Америка отново велика, което чрез думи, действия и мисли не прави, то той със сигурност не трябва да представлява Съединените американски щати!"

Агентите на ФБР, които са участвали миналия месец в претърсването на имението на Тръмп, са намерили празни папки с надпис "Класифицирана информация", предаде междувременно Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това стана ясно, след като американското министерство на правосъдието публикува днес по-подробен опис на материалите, иззети от имението на Тръмп. От документа се вижда, че при претърсването на 8 август от имението "Мар а Лаго" са били иззети 33 кутии с материали. В описа е отбелязано, че иззетите материали представляват класифицирани документи, които са били съзнателно поставени между вестници и списания.