Доминик Рааб подаде оставка като министър на правосъдието и вицепремиер след месеци на обвинения за тормоз в Министерството на правосъдието и други отдели на Уайтхол, предаде "Гардиън".

Високопоставеният депутат от Консервативната партия беше изправен пред множество официални оплаквания за отношението му към  държавни служители, включително твърдения, разкрити за първи път от "Гардиън", че той тормози и омаловажава персонала, карайки някои да плачат или повръщат преди срещи.

Напускането на толкова близък политически съюзник е голям удар за Риши Сунак, който ще се изправи пред въпроси относно преценката си, след като позволи на Рааб да остане на поста, докато тече разследването от Адам Толи KC, водещ адвокат по трудовите правоотношения.

Някои депутати от торите са лично загрижени, че справянето на Сунак със спора, след данъчната афера на бившия финансов министър Надхим Захауи, допълнително ще подкопае обещанието му да внуши "почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво" на своето правителство, докато се опитва да премине от ерата на Борис Джонсън.

Рааб последователно отричаше всякакъв тормоз над държавни служители, включително някои на висши длъжности, и каза, че ще оспори енергично официалните оплаквания относно поведението си като министър на правосъдието и преди това като министър на външните работи и секретар за Брекзит.

Сунак предположи през февруари, че ако Толи заключи, че неговият заместник не отговаря на стандартите, очаквани за неговата позиция, той ще бъде уволнен. Задачата на адвоката обаче беше единствено да "установи фактите" за поведението на Рааб и беше оставено на министър-председателя да реши дали той трябва да бъде санкциониран.

"Когато ми бъдат представени убедителни независими констатации, че някой в моето правителство не е действал с почтеността или стандартите, които бих очаквал от него, няма да се поколебая да предприема бързи и решителни действия", каза той тогава. Рааб също беше казал, че ще уважи констатациите от разследването.

Десетки служители на Рааб бяха интервюирани от Толи като жалбоподатели или свидетели или представиха писмени доказателства за разследването, което беше организирано от Сунак миналия ноември. Той също така интервюира и тримата висши държавни служители, които са работили с Рааб, докато той е заемал длъжности в кабинета.

Принудителното напускане на министър поради твърдения за тормоз е второто, откакто Сунак стана министър-председател на 25 октомври. В началото на ноември Гавин Уилямсън подаде оставка като министър в кабинета след обвинения, разкрити от "Гардиън", че е казал на висш държавен служител да ви "пререже гърлото", докато е бил министър на отбраната, и появата на обидни съобщения до колега от Торите