Руският губернатор на Ханти-Мансийския автономен окръг Наталия Комарова беше обвинена вчера от критици в "дискредитиране на руските въоръжени сили", след като каза на жителите в нейния регион, че страната "няма нужда" от войната си в Украйна, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Комарова, която е и член на управляващата партия "Единна Русия" на президента Владимир Путин, направи коментара си на среща с жителите на сибирския град Нижневартовск в събота.

Съобщилите за изказването на Комарова призоваха властите да започнат разследване на нейните забележки, но до момента тя не е била задържана и не са й били повдигнати обвинения.

Видеозапис от събитието, публикуван в социалните медии, показва как съпругата на руски войник поставя пред Комарова въпроса за това, че мобилизираните мъже са били лошо екипирани за фронтовата линия.

Комарова каза на жителите, че Русия не е била подготвена за нахлуването в Украйна.

"Питате ме (защо съпругът ви няма екипировка), знаейки, че аз съм губернатор, а не министър на отбраната?", посочва 67-годишната Комарова в записа.

"Като цяло ние не се подготвихме за тази война. Нямаме нужда от нея. Изграждахме коренно различен свят, така че в това отношение със сигурност ще има някои несъответствия и нерешени въпроси", каза тя.

Коментарите на Комарова бързо се разпространиха онлайн, като според съобщенията са подтикнали провоенните активисти да я заклеймят пред властите за "дискредитиране на руските въоръжени сили".

Онлайн изданието Sibir.Realii съобщи, че неговите журналисти са видели писмо от директора на сибирска организация с нестопанска цел Юрий Рябцев до министъра на вътрешните работи на Русия, призоваващо за допълнително разследване на коментарите на Комарова.

Дни след като Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г., контролираният от Кремъл руски парламент одобри законодателство, което забранява пренебрежителното отношение към военните и разпространението на "фалшива информация" за инвазията на Москва в Украйна.

Руските съдилища са използвали законодателството, за да налагат глоби и затвор на критиците от опозицията, включително тези, които описват пълното нахлуване на Москва в Украйна като война, вместо да използват предпочитания от Кремъл евфемизъм на "специална военна операция".

Московският общински съветник Алексей Горинов стана първият човек в Русия, осъден на ефективно наказание "лишаване от свобода" по новия закон. 62-годишният Горинов беше обвинен в "разпространяване на фалшива информация за руската армия" през юли 2022 г. заради изказване на заседание на градския съвет и получи присъда от 7 години затвор. Оттогава той на няколко пъти е бил изпращан в карцера на наказателна колония във Владимировска област, източно от руската столица, където изтърпява наказанието си.

На снимката се вижда как, поставен в клетка в съдебната зала, Алексей Горинов държи надпис "Аз съм против войната" по време на съдебно заседание по делото срещу него в Москва на 21 юни 2022 г. 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО