Руски войник, който признал, че е извършил военни престъпления, е осъден на 5 години лишаване от свобода условно от съд в руския Далечен изток - не за зверства, а за разпространение на "фалшива информация", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на съобщение на руска правозащитна организация, която цитира присъдата, вписаната в регистъра на военния съд в Хабаровския край.

Още миналото лято мъжът казал пред независимия разследващ портал "Важни истории", че в началото на войната преди около една година застрелял цивилен гражданин край украинската столица Киев.

След като се върнал у дома, войникът обвинил своите началници, че са му дали заповед да убива и да граби в Украйна, съобщи журналистът, направил интервюто.

Според разследването, оцелели украинци от село Андреевка по-късно идентифицирали руския войник като един от извършителите. Не е ясно къде живее той в момента.

Уронването на престижа на армията е криминално престъпление в Русия. Москва отрича извършването на военни престъпления по време на кървавата си инвазия в Украйна.