Между една и пет години затвор може да струва подкопаването на санкциите на ЕС според постигнатото политическо споразумение между испанското председателство на Съвета на ЕС и Европейския парламент за криминализиране на нарушаването на ограничителните мерки, предаде БНР.

Директивата трябва да гарантира, че който нарушава или заобикаля санкциите, ще носи отговорност. Това е от особено значение в контекста на руската агресивна война в Украйна, подчертават от Съвета на ЕС.

В нея се определя кои действия страните-членки трябва да определят като криминални деяния. Това са помощ за хора, попадащи под санкциите на ЕС, за заобикаляне на забраната за пътуване в Общността, търговия със санкционирани стоки или трансакции с държави и фирми, на които са наложени ограничителни мерки, осигуряване на забранени или ограничени финансови услуги и осъществяване на същите финансови дейности, прикриване на собствеността на средства или икономически ресурси на човек, образувание или организация, санкционирани от Общността.

Търговията със суровини за военни цели ще се смята за криминално деяние не само ако е извършено целенасочено, но и поради сериозна небрежност. Освен затвор, нарушителите ще се наказват и с глоби. На фирмите пък може да бъде отнето разрешителното, както и да се разследва икономическата им дейност.

Страните-членки ще бъдат задължени да посочат определен период, в който ще започнат действията и през който ще е възможно съответното прилагане на закона. Също така те трябва да предприемат мерки за замразяване и конфискуване на приходите, придобити от нарушаването на санкциите.

Сега посланиците на страните-членки трябва да одобрят споразумението и ако го направят, то трябва да бъде официално прието от Съвета на ЕС и Европарламента.