САЩ днес наложиха санкции на стотици хора и организации, включително в Китай, Турция и Обединените арабски емирства, действайки срещу избягването на санкции от страна на Русия, бъдещите ѝ енергийни възможности, банките и металургичния и минния ѝ сектори, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Министерствата на финансите и на външните работи на САЩ се насочиха към повече от 250 физически и юридически лица, с което Вашингтон се опитва да нанесе нов удар на Русия и да осуети нейните опити за избягване на санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници заради войната в Украйна.

"Ще продължим да използваме инструментите, с които разполагаме, за да насърчаваме търсенето на отговорност за престъпленията на Русия в Украйна и за тези, които финансират и подкрепят руската военна машина", заяви в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Министерството на финансите заяви, че е наложило санкции на мрежа от четири юридически лица и девет души, базирани в Китай, Русия, Хонконг и Пакистан, във връзка с улесняването и снабдяването на Русия с оръжия и технологии, произведени в Китай.

Ммрежата се е опитала да заобиколи американските санкции и китайския контрол върху износа на материали, свързани с военната промишленост.

Санкции също така бяха наложени на базирани в Турция, ОАЕ и Китай дружества във връзка с доставката на технологии, оборудване и суровини, включително сачмени или ролкови лагери, части за самолети и рентгенови системи.

Наказателните мерки, които засягат Китай, са насочени към търговски компании за сателитни изображения, които според министерството на финансите на САЩ, предоставят наблюдения с висока резолюция на частната военна компания "Вагнер".

Държавният департамент от своя страна се фокусира върху китайска мрежа, която, според него, е участвала в закупуването на микроелектронни компоненти за руския държавен конгломерат "Ростех", който сам по себе си е под санкциите на САЩ.

Според американското дипломатическо ведомство микроелектрониката се използва за разработване на системи за електронна война. В рамките на действията срещу мрежата бяха атакувани и дружества в Русия, Турция и Хонконг.

Вашингтон засили дипломатическия си натиск върху държави и частни компании в световен мащаб, за да гарантира прилагането на санкциите, които САЩ, Европейският съюз и други западни държави наложиха на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Русия отхвърля западните санкции като незаконни и заявява, че те няма да попречат на развитието на нейната икономика.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви миналата седмица. че "днес руският БВП вече е по-висок от преди налагането на западните санкции". Пред бизнес форума "Русия зове!" в Москва Путин каза, че руската икономика се оказа по-устойчива, отколкото и Кремъл, и неговите противници предполагаха, когато страната се оказа под ударите на западните санкции.

Руската икономика всъщност получи силен стимул от резкия ръст на военните разходи и свързаните с тях производства, отбеляза на 7 декември Ройтерс.