Семейство от тексаския град Форт Уърт откри отвлечената си преди 51 години дъщеря след ДНК тест, съобщи Би Би Си.

53-годишната Мелиса Хайсмит била похитена от бавачката си през далечната 1971 година, когато е била едва 22-месечна. Десетилетия наред момиченцето, което вече е възрастна жена със семейство и свои деца, било издирвано от полицията и ФБР, но мистериозното изчезване така и не било разплетено. Това се случило едва преди няколко седмици, когато в сайт за родословия се появили ДНК проби от домашни тестове, които съвпаднали.

Отвличането 

През август 1971 година майката на Мелиса - Алта Апатенко, се опитала да наеме бавачка чрез обява в местен вестник. Докато Алта, която била сервитьорка в ресторант, била на смяна, й позвънила непозната жена. Тя обяснила, че се обажда във връзка с обявата и попитала дали майката е съгласна да вземе Мелиса, тъй като гледа и други деца в дома си. Бавачката допълнила, че разполага с голяма градина, където децата да играят. Отчаяно нуждаещата се от помощ Алта се съгласила и малко по-късно непознатата жена се появила в квартирата й, където взела от съквартирантката на майката малкото момиченце. След това никой повече не видял Мелиса.

В продължение на повече от 50 години Алта, бащата на Мелиса - Джефри Хайсмит и цялото им семейство не спирали да търсят отвлеченото момиченце. Едва през септември т.г. те попаднали на следа в Южна Каролина. 

В същото време самата Мелиса, която сега се нарича Мелани Уолдън, нямала и представа, че някой я търси. Когато част от семейството й се опитала да се свърже с нея през Фейсбук, жената решила, че това е измама.

Мистерията била разплетена на 6 ноември т.г., когато резултатите от ДНК тестове на едно от децата на Мелиса/Мелани съвпаднали с тези на биологичния й баща. Те били публикувани в специален сайт, проследяващ родословия и разчетени от любител генеалог. 

Така дъщеря и родители се срещнали за първи път на 26 ноември.

"Мислех, че никога повече няма да я видим", през сълзи споделя майката Алта. 

Снимка: Facebook / Sharon Rose Highsmith

Самата Мелиса разказва, че жената, която я е отгледала и с която са отчуждени от години, също е признала, че тя е отвлеченото дете. 

Въпреки че давността на престъплението отдавна е изтекла, полицията във Форт Уърт обяви, че ще продължи разследването, за да разкрие какво точно се е случило. 

В същото време семейство Хайсмит трескаво наваксва пропуснатото. Сестрите на откритата Мелиса заявиха пред "Вашингтон Пост", че тя и съпругът й планират да подновят брачните си клетви, за да може баща й Джефри да я отведе до олтара. 

"Сърцето ми е пълно и съм толкова щастлива", казва Мелани Уолдън, която официално смята да върне рожденото си име.