Автомобилът Land Cruiser v8 струва 6 млн. рубли - около 95 000 евро, и е собственост на епископ Нектарий, а не се числи в активите на местната църква, съобщи порталът "Орловски новости“.

В Орловската митрополия обаче не виждат нищо нередно и уточняват, че той не си го е купил сам, а го получил като подарък от един от местните аграрни холдинги.

"Дарът е свързан с това, че владиката посещава най-отдалечените села във всяко време на годината. Самият Исус Христос е носил скъпи дрехи, дарени му от хората, които са го почитали“, коментира ръководителят на информационния отдел Евгений Борисов.

Самият епископ Нектарий е изпратил ултимативно писмо до редакцията на „Орловски новости“, в което заявява "веднага да свалят от сайта си новината за неговия джип“. В противен случай заплашва журналистите, че ще ги привлече под отговорност за "оскърбяване на чувствата на вярващите“.

Руската преса припомня, че още през 2012 година патриарх Кирил призова служителите на Бога да се откажат от придобиването на скъпи коли.

Още преди няколко години у нас се коментираха скъпите автомобили на Пловдивския митрополит Николай и игумена на Бачково Борис.

Дядо Николай най-често се придвиждаше из епархията с “Ауди А8” - рядка екстра - стойка за знаме, подарък от адвокат Тодор Батков. Владиката се появяваше и с "Мерцедес" S класа, който пък получил от бизнесмен по случай 40-годишнината на Николай, както и с “Шевролет Каптива” на митрополията, с който се придвижвал до труднодостъпните райони на епархията. Всички автомобили на Николай са с номера 3737 - символ на това, че на 37-годишна възраст оглави митрополията.

Междувременно той продаде скъпия си "Ролекс", за да плати сметката за ток на местния храм "Света Марина" и заяви, че е по-добре да отиде в рая без часовник, отколкото с него в ада.

Игуменът на Бачковския манастир също най-често беше засичан с "Мерцедес" S класа. Борис, който наричаше журналистите платени слуги на всяка власт, обясни, че разполагат със собствено стопанство, освен това за големи празници като Богородица миряните дарявали щедро, а имотите до манастира са дадени под наем за ресторанти.