До сблъсъци с полицията се стигна по време на гигантския поход в Хонгконг. Силите на реда са използвали палки срещу местните, протестиращи срещу новия проектозакон за екстрадиране в Китай, предават АФП и БТА. Демонстрантите хвърляха бутилки и използваха метални прегради. Полицията пък се опита да прогони малка група протестиращи, които искаха да останат пред Законодателния съвет, местния парламент, уточни АФП.

Над 1 милион души са участвали в днешния протест в Хонконг срещу законопроекта, предвиждащ разрешаване на екстрадирането на местни жители в Китай, заявиха организаторите, цитирани от Франс прес.

Снимка: БТА/АP

Агенцията отбелязва, че това е най-голямата демонстрация в Хонконг, след като той бе върнат на Китай през 1997 година. 1,03 милиона души се включиха в днешното шествие, обяви един от организаторите пред множеството, събрало се пред местния парламент. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти. По-рано хонконгската полиция обяви, че 153 000 души са потеглили от началната точка на шествието - парка Виктория. Според полицията, цитирана от ДПА, в своя пик демонстрацията е достигнала 240 000 души.

Снимка: БТА/АP

Вестник "Саут Чайна морнинг пост" писа, че половин милион души са се включили в протеста. Най-голямата демонстрация в историята на Хонконг се състоя през 1989 година, когато 1,5 милиона души се събраха в тогава британската колония в подкрепа на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в китайската столица Пекин, отбелязват ДПА и БТА.