Най-големият синдикат в Аржентина започна вчера 12-часова стачка срещу бюджетните икономии и икономическите реформи на новия президент Хавиер Милей, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Десетки хиляди трудещи се излязоха на демонстрация в центъра на столицата Буенос Айрес.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Стачката, която засегна различни сектори - като се започне от транспорта и се стигне до банките, е най-голямата проява на противопоставяне срещу плановете на Милей за намаляване на бюджетните разходи и за приватизации, откакто той встъпи в длъжност миналия месец.

Милей спечели президентските избори в края на миналата година с обещания да се справи с проблемите на аржентинската икономика, която изнемогва под тежестта на инфлация от 211% и на огромни дългове. Стачката бе организирана от влиятелната Обща конфедерация на труда.

Снимка: БТА/АР

"Трудовата реформа на правителството има за цел да бъдат орязани правата на трудещите се", каза Пабло Мояно, лидер на синдиката на шофьорите на тежкотоварни автомобили.

Снимка: БТА/АР

Въпреки че стачката обхвана много сектори, правителството на Хавиер Милей се зарече да не се отклонява от плана си за реформи.

Снимка: БТА/АР

Позицията на новото правителство е, че строгите мерки са необходими след години на твърде големи бюджетни разходи, които са поставили Аржентина в тежко положение с оглед на дълговете, които има към местни и чуждестранни кредитори.

Снимка: БТА/АР

"Няма стачка, която да може да ни спре, няма заплаха, която може да всее страх у нас", заяви министърката на сигурността Патрисия Булрич в социалната мрежа "Екс".

Снимка: БТА/АР