Десетки хиляди демонстранти преминаха днес под яркото слънце в Париж в протестно шествие под наслов "Ще си изпати Макрон" (изразът гласи буквално "Празник за Макрон" - Fete a Macron - бел. р.), за да изразят недоволството си от реформите, подети от френския президент, предаде Франс прес.

Политическото движение "Непокорна Франция" от радикалната левица, чийто депутат Франсоа Руфен е инициатор на шествието, обяви участието на 160 000 демонстранти, дошли да кажат "Стоп, Макрон".

На платформи сред кортежа се издигаха фигури на Еманюел Макрон в облика на Дракула, на Юпитер или на банкер-цар с въже на врата.

Парижката префектура бе мобилизирала 2000 полицаи и жандармеристи, за да се предотврати присъединяването към акцията на групи, предизвикващи безредици, както стана на 1 май.

Но колоритното шествие потегли в добро настроение от площада пред Парижката опера, където преди това се състоя пикник-концерт в присъствието на много хора, дошли със семействата си. Около 20 часа местно време (21 часа българско) пък ще има концерт на площада на Бастилията.

От избирането си преди година държавният глава се ангажира "да трансформира" Франция много бързо. Миналата есен се зае с реформата на Кодекса на труда, а от пролетта е изправен пред множество протести и стачки, сред които и срещу железопътната реформа.

Радикалната левица и някои синдикати се надяват да извършат "конвергенция на борбите", за да дестабилизират президента, когото обвиняват в либерални уклони и социална разруха.

"Да живеят служителите от Ер Франс, да живеят железничарите, да живеят служителите в държавните болници, да живеят адвокатите, слава на държавните служители", заяви пред множеството лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Мераншон, имайки предвид стачките в различни браншове през последните седмици във Франция.