Протестиращи от цяла Германия проведоха в Берлин едно от най-големите за последните години шествия срещу ксенофобията и крайната десница, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По оценки на организаторите в протеста са участвали над 150 000 души.

През лятото в няколко източногермански града се състояха акции срещу имиграцията и подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се засили преди утрешните избори в Бавария.

Говорител на полицията отказа да направи оценка за броя на участниците в протеста, организиран от правозащитни организации, включително "Амнести интернешънъл". Протестиращите носеха плакати с надписи "Стройте мостове, а не стени" и "Единни срещу расизма". Някои танцуваха под звуците на поп-музика.

в В демонстрацията под наслов "Неделими" са се включили над 150 000 души

Снимка: AP/БТА

 

В протеста под наслов "Неделими" се включиха различни групи, включително подкрепящи бежанците, защитаващи правата на гейовете, както и мюсюлмански организации, отбелязва Асошиейтед прес.

"Разнообразието в културното наследство, цвета на кожата, религията и бита ни обогатява, а не ни застрашава", заяви германският външен министър Хайко Маас.

Той определи демонстрациите като важен сигнал за отворено и свободно общество.

"Няма да допуснем да бъдем разделяни, особено от десни популисти", каза Маас, който е социалдемократ, пред вестници на медийната група "Функе".

Пристигането на над милион имигранти, много от които бягащи от военни зони в Близкия изток, доведе до засилване на подкрепата за "Алтернатива за Германия". Очаква се партията да се представи добре на изборите в Бавария, отдавнашен бастион на консервативния Християнсоциален съюз, който е част от управляващата коалиция, отбелязва Ройтерс.