Десетки хиляди души участваха в демонстрации в Париж и други френски градове с искане властите да проявят повече амбиция в екологичната си политика, сред появили се съмнения дали президентът Макрон ще изпълни обещанието си да организира референдум за вписване на защитата на климата в конституцията, предаде Франс прес.

"Не съм тук, за да спасявам планетата и три костенурки, тук съм, за да спася хората. Правителството трябва да има смелостта да наложи екологичния преход", заяви в югозападния град Бордо скулпторката Ванеса, която членува в НПО за защита на океана "Сърфрайдър".

В общо 163 шествия из цяла Франция са участвали 115 000 души според организаторите (над 45 000 според полицията), в това число 56 000 в Париж според организаторите (8500 според полицията).

"Целта е да продължим да осъждаме липсата на амбиция на закона за климата, а от днес и почти сигурния отказ от референдума, което е поредното отстъпление", заяви участвалият в днешната проява в Париж режисьор и активист Сирил Дион.

Във вторник парламентът прие закон за климата, от който се очакваше да включи част от 149-те предложения на Гражданската конвенция за климата (ГКК). Този форум от 150 избрани с жребий французи беше създаден през 2019 г., за да се даде думата на гражданите по темата за борбата с глобалното затопляне.

Целта на закона е да създаде условия за съкращаване на емисиите парникови газове с 40 процента "в дух на социална справедливост".

Законът предвижда премахването на някои вътрешни въздушни полети, ако съществува възможност за същото придвижване с влак за по-малко от два часа и половина, криминализиране на посегателства над екосистемата и забрана за отдаване под наем на жилища, за които е преценено, че не са адекватно термоизолирани от 2028 г.

Някои НПО като "Грийнпийс" заявиха, че въпреки отбелязания "известен напредък", законът е огромна пропусната възможност и по-скоро създава илюзията, че се предприемат действия.

Макрон беше обещал на ГКК и да внесе в парламента предложение за изменение на член 1 на френската конституция, в който да се впише, че Франция "гарантира опазването на околната среда и на биологичното разнообразие и борбата с климатичните нарушения".

Мнозинството в Сената обаче отхвърля термина "гарантира", който според него би дал на опазването на околната среда предимство над другите конституционни принципи.

След изразените резерви от Сената, където мнозинството е в ръцете на опозицията и който от понеделник ще разглежда текста, в. "Журнал дю диманш" написа, че президентът се е отказал от произвеждане на референдум. Факт е, че текстът трябва да бъде гласуван в една и съща версия и от двете камари на парламента, за да може да бъде предложен на референдум, отбелязва АФП.

В отговор на питане на Франс прес френското президентство увери, че не се е отказало от конституционното изменение, но не спомена нищо за референдум.