Десетки хиляди се включиха в демонстрация в Швейцария с искане да бъдат легализирани еднополовите бракове в страната, предаде Асошиейтед прес.

Акцията е организирана броени седмици преди общонационалния референдум на 26 септември за легализация на гей браковете, които вече са разрешени в редица европейски страни, включително Германия, Австрия, Франция и Нидерландия.

Десетки хиляди хора са се включили в прайда в Цюрих днес, който издигна мотото "Можеш да го направиш. Брак за всички сега", съобщи обществената телевизия Ес Ер Еф.

Засега еднополовите двойки в Швейцария могат само да получават официално одобрение за граждански съюз, което не се приравнява на брака. Ако повечето гласоподаватели одобрят легализацията на еднополовите бракове в Швейцария, то това ще позволи на двойките да осиновяват деца. Лесбийските двойки освен това ще имат по-лесен достъп до банки за сперма, ако искат да създадат семейство, ще се улесни и възможността партньори, граждани на други страни, да получават швейцарско гражданство.