Десетки гробове на бебета и фетуси от началото на новата ера бяха открити близо до останките от древноримска крепостна стена в град Ним, Южна Франция, оповести Френският национален институт за превантивни археологически изследвания, цитиран от Франс прес.

"Попаднахме на около 60 гроба, като близо 50 от тях са на бебета под 6-месечна възраст и на фетуси край крепостната стена, в обществен погребален район през 1-ви и 2-ри век - заяви ръководителят на археологическия екип Ришар Пеле. - Наистина е впечатляващо, защото става въпрос за малък район. Тънките като хартия детски кости, които са положени в каменни сандъци и амфори, ще бъдат изследвани и датирани. През тази епоха детската смъртност била голяма, но родителите се грижели за гробовете на децата си, макар че в древноримското общество детето нямало юридически статут до навършване на 3-годишна възраст."

Снимка: Gazette Live Nîmes

На същия обект са открити също 4 гроба на кучета и 7 на възрастни хора. Един от тези гробове е на жена, чието тяло било в странна поза - едната й ръка подпирала главата й, а краката й били обърнати встрани. Жената носела обувки и бижута - два пръстена и гривна.

Снимка: Gazette Live Nîmes