Десетки опозиционни демонстранти бяха задържани в неделя от полицията в Казахстан по време на митинги с искания за освобождаване на "политическите затворници" в авторитарната централноазиатска държава, предаде Франс прес.

Близо 50 протестиращи бяха арестувани по-специално в най-големия град Алмати, преди още да се включат в митинга, насрочен в местен парк, където мобилният интернет изглежда бе изключен, разказва агенцията.

Някои от тях скандираха "Свобода за политзатворниците!", докато ги влачеха към полицейските коли.

Протестът избухна след резолюция на Европарламента, приканила да се акцентира върху защитата на човешките права в отношенията с Казахстан - сфера, в която европейците установиха "обезпокоително влошаване".

В тази необвързваща резолюция от 11 февруари бяха осъдени "системните пропуски в зачитането на свободата на сдружаване, свободата на събиранията и свободата на изказа".

Разкритикувани бяха и "тайните съдебни решения", с които в страната са забранени като "екстремистки" две опозиционни групировки, близки до бившия енергиен министър Мухтар Аблязов.

Казахстанската дипломация заяви, че резолюцията е "инициирана от враждебни политици и подхранена с неточни сведения".

Прокуратурата бе заплашила опозиционните активисти с 20 до 50 дни затвор, ако участват в демонстрациите, насрочени в неделя.

Мухтар Аблязов, живеещ в изгнание от 2009 г., призова във Фейсбук казахстанците "да не стоят настрана в момент, когато демокрациите са готови да подпомогнат казахстанския народ в борбата с диктатурата".

Издирван от властите в страната си за измами и организиране на убийството на банкер, Аблязов получи политическо убежище във Франция. Той нарича обвиненията политически, предизвикани от противопоставянето му срещу бившия президент Нурсултан Назарбаев, който все още е значителна политическа фигура в Казахстан.

Назарбаев и пак Назарбаев

80-годишният Нурсултан Назарбаев остава много влиятелен и ръководи управляващата партия въпреки изненадващото му оставка от президентския пост през 2019 година. Наследи го лоялният Касъм-Жомарт Токаев, но дъщеря му Дарига Назарбаева беше избрана за депутат през януари. Племенникът му Самат Абиш пък е заместник-директор на службите за сигурност.

Назарбаев може да подготвя "колективно" наследяване в дългосрочен план, разпределяйки властта между различни членове на своето семейство, уверява пред АФП политологът Талгат Мамираимов.

Но пътищата на властта остават труднопредвидими.