Премиерът Николай Денков се включи към критиките на финансовия министър Асен Василев към президента Румен Радев, след като държавният глава сезира Конституционния съд във връзка с таксата за пренос на руски газ през България.

"Смятам, че действително с този акт президентът не защитива българските интереси. Дали защитава чужди интереси - нека всеки си помисли. Смятам, че сезирането на Конституционния съд, не е правомерно. Може би това защитава интересите на други държави - Русия, Сърбия, Унгария, но не е и на България", каза министър-председателят Николай Денков пред журналисти в Брюксел.

По думите му цялата информация за въпросната такса е изпратена към ЕК и в момента се разглежда.

Премиерът обясни, че е провел разговор с ресорния комисар. "Ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят. Но никой не е казал, че тази такса не е правомерна", допълни той.

По-рано на нарочен брифинг финансовият министър Асен Василев отново защити въведената със закон енергийна вноска за внос и транзит на руски природен газ. Той обяви, че първите постъпления от таксата, наложена върху руския газ, трябва да пристигнат на 14 ноември и обвини президента, че "не защитава интересите на България и това е срам за президентската институция".

България въведе такса за пренос на руско синьо гориво през своя територия в средата на октомври. Унгария и Сърбия реагираха остро срещу решението, което повишава цената на природния газ за двете страни с 20 лева на мегаватчас.

А днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за така нар. "енергийни вноски" върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни. Според Румен Радев въвеждането на новите налози върху вноса и транзита на природния газ през България нарушава редица положения в основния закон крие неприемлив риск за фалит на "Булгартрансгаз".

Нарушени са принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободна стопанска инициатива. Държавите членки на Евросъюза са в митнически съюз помежду си и има забрана за мита между страните, както и за едностранно налагане на всички такси с равностоен на мито ефект.

При отношения с трети страни се прилага обща митническа тарифа, определена от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкции срещу Русия не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения

Денков очаква от ЕК да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия в България

По повод критиките към външния министър Мария Габриел, че не работи достатъчно по темата Шенген, Денков коментира:

"Смятам, че нейните усилия и и моите усилия, и на другите участници се допълват, всички трябва да се подкрепяме за това да бъдат преодолени препятствията. Както г-н Певски има въпроси към мен (Денков визира споразумението с енергетиците - б.р.), така някои други депутати може да имат въпроси към г-жа Габриел".

Денков очаква от ЕК да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия в България във връзка с приемането ни в Шенген.

"Не разчитаме на тези два дни, за да убедим Нидерландия, че сме подготвени за Шенген, но имаме много съществен напредък по защитата на границата в последните месеци и всичко това се отчита. Дипломацията също трябва да си свърши работата - разчитаме на подкрепата и на другите държави", каза премиерът.

По думите, промените в законите вървят в темпото, което съответства на най-оптимистичните очаквания и изискванията на ЕК и Венецианската комисия.

"Ние напредваме. Дали това ще доведе до приемане на България - не зависи от нас. Тези промени са необходими на българските хора - ние искаме правосъдна система. Искаме по-добре защитена граница, за да не влизат мигранти, защото някои от тях може да имат терористични наклонности. Вероятността е много над 0% да ни приемат, но не е 100%", изтъкна Денков.