Финансовият министър Асен Василев направи нарочно изявление в отговор на президента Румен Радев, който даде на Конституционния съд поправката за събирането на допълнителна такса за пренос на газ от Русия. Василев обвини Радев, че защитава руския, а не българския интерес.

"Това е срам за президентската институция", възкликна Василев по адрес на Румен Радев.

"Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата, наложена върху преноса на руски газ, в Конституционния съд на Република България. Това няма да спре изпълнението на закона. От 13 октомври таксата се събира, очакваме първите постъпления от 14 ноември", заяви Василев в Министерството на финансите.

"Уведомени са всички компании, които ползват газопреносната мрежа на България и е установено какъв е режимът, с който трябва да докажат откъде идва газът - дали от Русия или не", допълни той. И уточни, че ако газът не идва от Руската федерация, тези фирми ще бъдат освободени от таксата от 20 лева на мегаватчас.

"Това, което е учудващо, е, че президентът на републиката не защитава националния интерес. Националният интерес е интересът на Република България, а не интересът на Руската федерация и на "Газпром", отсече Василев.

"С това си действие президентът се обяви като защитник на "Газпром", в разрез с българския национален интерес и с политиката на България и на ЕС, така, както се провежда от нашето правителство", каза още финансовият министър и съпредседател на "Продължаваме промяната".

Василев заяви, че новата такса за транзит няма да оскъпи газа за Сърбия, Унгария и Северна Македония, а само ще намали печалбата за "Газпром".

"За да предявиш какъвто и да е иск, трябва да си имал щета. При условие, че цената за Северна Македония не се променя, не виждам каква е щетата", добави той по темата за острите реакции на Унгария и Сърбия.

Министърът на финансите каза още, че Лукойл" трябва да платят до края на годината около 400 млн. лв. общо. До момента са внесли 154 лв. корпоративен данък, ведно със солидарната вноска.

"Законът беше приет с несъвършенства и това позволяваше солидарната вноска да не се внася авансово. Това беше отстранено миналия месец и към момента трябва до 31 октомври да бъдат внесени всички невнесени до момента солидарни вноски. След това - до 30 ноември трябва да бъде внесена и вноската за ноември, което трябва да е минимум 90% от това, което е дължимо в рамките на годината. Иначе се дължи доста висока наказателна лихва. Ако "Лукойл" изпълнят задълженията си, до края на годината трябва да бъдат внесени 400 млн.лв, което включва и вече внесената сума", добави той.

Попитан къде е шефът на НАП в тази ситуация с "Лукойл", породила сериозно напрежение вътре в редиците на управляващите, Василев отговори, че Румен Спецов е в Брюксел, на конференция на приходните агенции. И уточни, че той, както и НАП, като цяло, нямат право да изнасят данъчна информация, ако самата фирма не пожелае да го стори. "Лукойл направиха това", каза Асен Василев.